Noi programe de finanțare deschise în perioada martie-aprilie: energie, PNRR, agricultură și „Anghel Saligny”

500 de euro, bani, bancnota, valuta, money, spalare de bani, infractiune, furt, evaziune fiscala Sursa foto: Pixabay/ cosmix

Guvernul lansează în această perioadă noi programe de finanțare pe mai multe domenii: energie, agricultură, inclusiv prin „Anghel Saligny” și PNRR. Roxana Mircea, managing partener în cadrul firmei de consultanță REI Finance Advisors, a prezentat o listă cu principalele programe de interes deschise în această perioadă, martie-aprilie. Dintre programele disponibile în perioada martie-aprilie, un interes mare s-a arătat în special pentru finanțarea din domeniul energiei, mai ales pe fondul semnelor de întrebare provocate de situația din Ucraina în ceea ce privește dependența Europei de petrolul și gazele rusești.

Componenta 6 – Energie – PNRR (Ministerul Energiei)

Sesiunea de depunere a proiectelor: 31 martie – 30 aprilie 2022

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ministerul Energiei a lansat spre dezbatere publică Ghidul Consultativ pentru finanțări în domeniul energiilor verzi regenerabile, ce vizează investiții în panouri fotovoltaice de mare eficiență și în centrale eoliene cu o capacitate de minimum 0,4 MW.

Potrivit Roxanei, fondurile nerambursabile în domeniul energiei regenerabile sunt destinate atât IMM, întreprinderilor mari, dar și companiilor nou înființate. Acestea facilitează investiții în dezvoltarea de soluții „verzi” companiilor cu activitate în România, pentru proiecte unde fiecare beneficiar poate accesa până la 15 milioane euro fonduri nerambursabile sau până la 30 milioane euro pe Schema notificată.

„Avem sute de solicitări din partea clienților interesați de eficientizarea proceselor de producție, cât mai ales a costurilor reprezentate de acestea. În prezent, Componenta 6 din PNRR este cel mai așteptat program de finanțare din primăvara acestui an, interesul este foarte ridicat, cu atât mai mult cu cât situația din Ucraina a ridicat mari semne de întrebare vizavi de dependența Europei de petrolul și gazele rusești. Ne așteptăm ca tot mai mulți potențiali beneficiari să apeleze la sursa de finanțare pusă la dispoziție de Ministerul Energiei, cât și la viitoarele proiecte de finanțare”, a declarat Roxana Mircea (FOTO), partener REI Finance Advisors.

Valoarea ajutorului de stat solicitat pe MW instalat va fi de circa 650.000 euro/MW pentru energia eoliană și 425.000 euro/MW pentru energia solară și maximum 15 milioane euro pe întreprinderea solicitantă per proiect.

„În cazul proiectelor sub 1 MW, finanțarea va fi 100% nerambursabilă, însă pentru proiectele care depășesc 1MW se va calcula un scenariu contrafactual plecând de la o instalație clasică pe gaz și astfel se va determina procentul maxim ce poate fi obținut, de principiu circa 50% finanțare. Dacă standardul de cost nu va fi modificat în Ghidul final, companiile au o componentă neeligibilă de suportat, de circa 300-400.000 euro/MW, dat fiind ca au crescut prețurile componentelor în această perioadă, iar alte noi creșteri se preconizează”, a adăugat Roxana Mircea.

Cei interesați vor putea depune dosarele între 31 martie și 30 aprilie 2022. Proiectele trebuie pregătite riguros, din timp, mai ales că trebuie sa existe Certificat de urbanism la depunerea proiectului și să fie prezentată dovada depunerii la agențiile pentru protecția mediului a documentației privind obținerea Avizului de Mediu, spune Roxana Mircea.

AFIR – Submăsura 16.4 și submăsura 16.4 (Ministerul Agriculturii)

Sesiunea de depunere a proiectelor: până la 31 martie

Submăsura 16.4 „Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol” și submăsura 16.4a „Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol” sunt în prezent singurele proiecte de finanțare deschise de Ministerul Agriculturii.

Sesiunile, lansate în 27 august 2021, sunt susținute din fonduri alocate prin PNDR 2020, iar valoarea totală de sprijin se ridică la 50 milioane euro.

„Până la acest moment, au fost depuse 150 de proiecte pe sM 16.4, cu o valoare de peste 33 milioane euro, în timp ce pe sM 16.4a au fost depuse 48 de proiecte, cu o valoare de totală de aproximativ 11 milioane euro”, a declarat reprezentantul REI Finance.

Sesiunea de depunere a proiectelor se va încheia la 31 martie.

Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației)

Sesiunea de depunere a proiectelor: 7 martie – 27 aprilie 

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a deschis pe 7 martie Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, ce vizează proiecte de investiții în „sisteme de distribuție a gazelor naturale, inclusiv a branșamentelor, precum și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale”.

Cererile de finanțare se pot depune în platforma digitală creată cu această destinație până cel târziu pe 27 aprilie 2022.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației poate aloca până la 50 de miliarde de lei pentru investiții în realizarea și reabilitarea rețelelor de apă, canalizare, gaz și modernizarea drumurilor județene și comunale.

Potrivit datelor MDLPA,  57% din drumurile județene și 80% din drumurile comunale necesită reabilitare, iar 70% din localități nu sunt racordate la rețeaua de distribuție de gaze. Totodată, 29% din localități nu dispun de rețea de apă și 57% de rețea de canalizare.

Valul renovării și Fondul local – PNRR (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației)

Sesiunea de depunere a proiectelor: 1 aprilie

Începând de pe 1 aprilie cei interesați vor putea aplica în programul Valul Renovării și Fondul Local. Astfel, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a asigurat posibilitatea supracontractării cu 30% a investițiilor din cele două componente.

În cazul programului Valul Renovării, ministerul oferă 2,2 miliarde de euro, ajungând la 2,8 miliarde de euro prin supracontractare. Investițiile vizează, în principal, lucrări de renovare energetică a blocurilor și a clădirilor publice, precum și proiecte integrate de consolidare seismică și eficientizare energetică.

De asemenea, Fondul Local are un buget total inițial de 2,1 miliarde de euro, ajungând la 2,7 miliarde de euro după supracontractare și vizează trecerea spre tranziția verde și digitală, prin investiții în fondul construit, în achiziția de transport verde și de digitalizare a documentațiilor pentru amenajarea teritoriului și urbanism.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: