Municpiul Oradea a scos la licitație în SICAP un contract de 158 de milioane lei pentru achiziția și montarea unei unități noi de producție energie termică și electrică pe bază de gaze care să intre în operarea Termoficare Oradea SRL, regia locală de termoficare. Unitatea are o capacitate de 25 MW electrici și 21 MW termici.
În fapt, achiziția prevede înlocuirea grupului energetic de cogenerare G1 din CET Oradea. Acest bloc este singurul care a rămas din vechea instalație termică a orașului. Acum, blocul este depășit fizic și moral, așa că se impune înlocuirea acestuia pentru a garanta furnizarea agentului termic către orădeni. CET Oradea a fost pusă în funcțiune din anul 1966, cazanul având peste 320.000 de ore de funcționare, iar turbina peste 310.000 ore de funcționare.
“Unitatea de cogenerare de înaltă eficiență cu motoare termice de ultimă generație, cu funcționare pe gaze naturale. Se vor instala motoare termice cu producere simultană de energie electrică și energie termică. Sarcina electrică totală propusă este 25 MWe la care se adaugă recuperarea căldurii de mimin 21 MWt. Vor fi instalate maxim 4 motoare de capacitate egală. – Schimbătoare de căldură cu plăci pentru preluarea energiei termice in sistemul de termoficare. – Unități de producție directă a energiei termice cu Cazane de apă fierbinte – CAF. Noua unitate de producție va funcționa cu gaz natural având o sarcină nominală de 50 MWt”, este descrierea achiziției.
Contractul se întinde pe 18 luni, finanțarea este de la bugetul local.Ofertele se deschis în 12 octombrie, departajarea lor se face în funcție de preț de puterea electrică minim garantată, de puterea termică minim garantată și de randamentul nominal.
Fix acum o lună, Economedia.ro relata despre regia locală de termoficare din Constanța care lansa o licitație pentru cumpărarea unei termocentrale noi pe gaze de 160 MW, în ceea ce este cea mai mare achiziție din ultimul timp într-o unitate nouă de tip CET.