Nuclearul, prima sursă de generare a electricității din România. Termocentralele pe gaz și cărbune și-au scăzut drastic producția, din cauza unor avarii și consumului extrem de redus din mini-vacanța de Sfânta Maria. “Toată România consumă cât un combinat mare”

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Azi, 12 august, în premieră pentru acest an, energia nucleară este prima sursă de producție a energiei din România, la 1.340 MW, urmată de apă, cu un neverosimil 1.000 de MW(Hidroelectrica are 6.400 MW putere instalată și este constant prima sursă de energie, la cel puțin 2.000 de MW) și cărbune, cu 740 MW.

O scădere brutală în generare vine de la termocentralele pe gaze(hidrocarburi, în diagrama Trasnelectrica), care, începând cu ora 01.00, în miezul nopții, a început să scadă în trepte, de la o putere orară de circa 1.200 de MW până la puțin peste 200 de MW pe timpul zilei.

Eolienele nu prea produc azi, solarul merge din plin, la circa 600 MW orari.

Consumul de energie este de circa 5.000 de MW, dimineața fiind de 4.200 de MW, iar producția de nici 4.200 MW, rezultând un import net de aproximativ 800 MW. Producția și consumul foarte mici vind din faptul, ne spune o sursă din piața energiei, că românii nu mai consumă aer condiționat, dat fiind că vremea a devenit mai răcoroasă, și pentru că sunt plecați în mini-vacanța de Sfânta Maria. Aceasta este și explicația scăderii brutale a generării de energie din apă și gaz. “Așa ajustează Dispecerul Energetic Național producția la consum, cu apa , cu cărbunele, cu gazul. Nuclearul merge în bandă, eoliene și solarul trebuie preluate automat în sistem, cît produc, atât trebuie prleuat. Așa că, la un consum mic, închizi unde se poate. Consumul este într-adevăr foarte mic, practi ctoată România consumă acum cât un combinat industrial mare”, ne-a spus sursa.

Am întrebat și la Transelectrica despre brusca scădere a generării de electricitate din gaz. Aflăm astfel că, dincolo de ajsutarea producției la consum, avem și indisponibilități la termocentrale: “una planificată(centrala Brazi, a Petrom)și una accidentală, la Centrala Iernut(a Romgaz),” ne-au spus reprezentanții Transelectrica.

În prezent, marile capacități industriale energointensive ale României, cum ar fi Alro, Liberty Galați sau Azormureș au producția suspendată sau funcționează la avarie. Adăugând un consum rezidențial și public scăzut, avem aceaste rezultate de producție și consum de electricitate.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. mai bine puneti pe cineva de la transelectrica sa scrie articolele astea, ca voi cu interpretarea datelor sunteti praf. Va uitati la consumul instant si gata, trageti concluzii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *