Mai multe companii din România și-au pus investițiile „pe hold” în această perioadă, iar altele, cum au fost cele din IT, au anunțat deja concedieri, din cauza incertitudinii și impredictibilității politice și fiscale, au declarat reprezentanții Confederației Patronale Concordia, într-o întâlnire cu jurnaliștii.
Conform lor, companiile au continuat investițiile deja demarate și nu au anunțat că vor pleca din România din cauza incertitudinii, însă multe dintre ele nu au mai demarat proiecte noi planificate.
„Pesimismul pe care noi îl resimțim în special după noiembrie și decembrie este destul de mare”, a declarat Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia.
Conform lui, sunt multe investiții care au fost puse on hold. „Este foarte greu de făcut o estimare care să nu vă inducă în eroare. Unele dintre companii sunt listate care nu vor să facă publice. Dar am avut multe discuții cu membrii noștri. Mesajul nu a fost că „gata, acuma nu mai investim în România”. Dar dacă proiectul nu era ”on the ground” (în derulare, n.r.), mergând, alegerea a fost „hai că poate mai stăm șase luni de zile să vedem ce facem””, a explicat Burnete.
În sectorul IT au fost anunțate de deja decizii de concedieri, a amintit el, în contextul în care Guvernul a eliminat facilitățile fiscale din sector de pe o zi pe alta. „Pierdem din competitivitate față de țările din regiune și în toate sectoarele în care s-au anunțat măsurile peste noapte la finalul anului trecut. Avem o problemă foarte mare. Una este să scoți o facilitate fiscală și să o scoți peste un an, alta este să o scoți în 3 zile. Tu ca companie ți-ai făcut bugetul? Da, în 3 zile îți vine chestia asta, ce poți să tai?”, a spus el.
Burnete consideră că șocul resimțit în agricultură, IT și construcții, sectoarele pentru care s-au eliminat facilitățile fiscale în acest an, va fi foarte puternic resimțit. „Orice măsură de genul acesta, făcută în felul în care a fost făcută, este mult mai recesionistă decât dacă dacă ai un pic de timp în avans, să renegociezi contracte. În agricultură va fi impactul cel mai mare, pentru că și subvenția era cea mai mare”, a adăugat el.
Dragoș Mănescu, director executiv al Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR), spune că și producătorii din industria băuturilor răcoritoare sunt în expectativă în acestă perioadă din cauza modificărilor fiscale care afectează sectorul și al alegerilor din luna mai.
„Pentru producătorii noștri este cel puțin o perioadă de expectativă, ca să nu zic o regândire a strategiei. Nu se pune problema să plecăm de pe piață. Dar sunt multe semnale de alarmă care îi fac pe producători să se gândească. Nu spun că nu se vor mai face investiții, pentru că o bună parte din companii aveau deja investiții planificate. Ideea este că toată lumea, în acest moment, vrea să vadă ce se întâmplă în următoarele șase luni, să vedem dacă merită să mergem mai departe”, a afirmat Mănescu.