Platforma americană de creditare cripto Voyager Digital a anunțat miercuri că a depus cererea de faliment, devenind o altă victimă a căderii dramatice a prețurilor care a zguduit sectorul criptomonedelor, scrie Reuters.
Creditorii de criptomonede, precum Voyager, au raportat un boom în pandemia COVID-19, atrăgând deponenții cu dobânzi ridicate și cu acces ușor la împrumuturi, avantaje care sunt rareori oferite de băncile tradiționale. Cu toate acestea, recenta prăbușire a piețelor cripto – declanșată de căderea a două tokenuri importante în luna mai – a afectat creditorii.
Celsius, cu sediul în New Jersey, a înghețat în iunie retragerile și a angajat consilieri pentru o posibilă cerere de faliment. Voyager a înghețat retragerile în această lună, la fel ca și un alt creditor, Vauld din Singapore.
Săptămâna trecută, Voyager a declarat că a emis o notificare de neîndeplinire a obligațiilor de plată către fondul Three Arrows Capital (3AC), cu sediul în Singapore, pentru că nu a efectuat plățile aferente unui împrumut în valoare totală de peste 650 de milioane de dolari.
Ulterior, în cursul aceleiași săptămâni, 3AC a depus o cerere de faliment în baza unei prevederi care permite debitorilor străini să protejeze activele din SUA, devenind unul dintre cei mai cunoscuți investitori afectați de prăbușirea prețurilor cripto. 3AC este acum în curs de lichidare, a anunțat Reuters săptămâna trecută.
„Volatilitatea prelungită și contagiunea de pe piețele criptografice din ultimele luni, precum și neplata de către Three Arrows Capital a unui împrumut, ne obligă să luăm acum măsuri deliberate și decisive”, a declarat directorul executiv al Voyager, Stephen Ehrlich.
În declarația de faliment depusă marți, Voyager – cu sediul în New Jersey, dar listată la Toronto – a estimat că are peste 100.000 de creditori și active cuprinse între 1 și 10 miliarde de dolari, precum și datorii de aceeași valoare.
Voyager semnase luna trecută un acord cu firma de tranzacționare Alameda Ventures, fondată de Sam Bankman-Fried, directorul general al marii burse FTX, pentru o linie de credit rotativă. Un dosar depus la Tribunalul de faliment al SUA, districtul sudic din New York, arăta că Alameda era cel mai mare creditor al Voyager, cu împrumuturi negarantate de 75 de milioane de dolari.
Procedura specifică de faliment în care a intrat Voyager pune în așteptare toate chestiunile legate de litigii civile și permite companiilor să pregătească planuri de redresare, rămânând în același timp operaționale.
Într-un mesaj adresat clienților pe Twitter, Ehrlich a declarat că procesul va proteja activele și „va maximiza valoarea pentru toate părțile interesate, în special pentru clienți”.
Voyager a declarat miercuri că are la dispoziție peste 110 milioane de dolari în numerar și active criptografice. Aceasta intenționează să plătească angajații în mod obișnuit și să continue să acorde beneficiile primare și anumite programe pentru clienți fără întreruperi.