Guvernul amână aplicarea noului mod de calcul pentru impozitele pe proprietate până în ianuarie 2026, un proiect în acest sens aflându-se pe ordinea de zi a ședinței de azi a guvernului.
Amintim că autoritățile au adoptat anterior o amplă reformă a impozitării proprietății, cu un nou mod de calcul, pe baza grilei notariale, care ar duce la majorări de până la 50% ale impozitelor pe locuință. Proiectul adoptat în 2022 a mai fost amânat de câteva ori. Reforma este și un jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)
“Avem noutăți în domeniul fiscal. Anul viitor românii plătesc aceleași impozite pe proprietate. Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicare noului mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri pe baza valorii de studii de piață”, a menționat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern. Până atunci, Ministerul Finanțelor trebuie să construiască o structură specializată, iar agenția de cadastru are obligația de a furniza date către această structură.
Astfel, guvernul votează azi un proiect de ordonanță de urgență privind prorogarea unor termene și consolidarea capacității administrative în domeniul impozitării proprietății.
Ministerul Finanțelor a susținut că beneficiază de asistență tehnică din partea Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale pentru a face această reformă. Cele două instituții internaționale ar fi subliniat că reforma cuprinzătoare a impozitului pe proprietate este complexă și reprezintă un proiect semnificativ cu o serie de activități importante/ contribuții din mai multe discipline care trebuie coordonate la nivel central. Drept urmare, este necesară și dezvoltarea unui sistem informatic care permite implementarea unor modele specifice.
Drept urmare, Finanțele propun amânarea aplicării reformei de la 1 ianuarie 2025 la data de 1 ianuarie 2026.