Compania olandeză Photon Energy a anunțat miercuri că a început construcția celei de-a șaptea centrale fotovoltaice din România, care va avea o capacitate de producție de 7,1 MWp.
Amplasată în apropierea localității Săhăteni în județul Buzău, centrala electrică va acoperi peste 10 ha de teren arabil și va include 12.700 de panouri solare.
Modulele solare bifaciale de înaltă eficiență montate pe dispozitive de urmărire cu o singură axă vor furniza aproximativ 11,4 GWh de energie regenerabilă anual rețelei SDEE Electrica Muntenia Nord. Energia electrică produsă va fi vândută pe piața energiei pe bază de comerciant, fără niciun sprijin guvernamental sau un contract de achiziție de energie electrică cu un furnizor de energie.
Noua centrală electrică urmează să demareze exploatarea în trimestrul IV din 2022.
„Centrala de la Săhăteni marchează încă un pas important în eforturile noastre de a pune în funcțiune o capacitate totală de aproximativ 32 MWp în România până la sfârșitul anului 2022. Numai aceste noi active vor extinde portofoliul IPP la peste 120 MWp până la sfârșitul anului”, a afirmat Georg Hotar, CEO al Photon Energy Group.
La punerea în funcțiune a centralei, compania va deține și exploata 95 de centrale solare. Din capacitatea totală de producție de 120 MWp, 104 MWp vor fi comercializați direct pe piață, ca electricitate nepoluantă și fără subvenții.
Centrala electrică de la Săhăteni va fi deținută și operată de o companie înființată în scop special, deținută în întregime de Photon Energy Group.
Compania dezvoltă în prezent proiecte fotovoltaice în România cu o capacitate totală de 242,8 MWp, cu un total de 28,3 MWp în construcție, inclusiv instalația de la Săhăteni. 3.6 MWp se află în prezent în faza de pregătire pentru construcție.
Incluzând proiectele din România, Compania are o capacitate combinată de 892 MWp în curs de dezvoltare pe piețele sale cheie din ECE și Australia. Următoarele proiecte de dezvoltare planificate în România urmează să fie construite și date în exploatare în 2023 și 2024, iar piața din România va contribui semnificativ la obiectivul companiei de extindere a portofoliului său IPP la cel puțin 600 MWp la nivel global până la sfârșitul anului 2024.