OMV Petrom oferă dividende suplimentare de 2,5 miliarde lei, din care statul român va încasa 530 de milioane

OMV Petrom Foto: OMV Petrom

OMV Petrom, principalul producător de țiței din România, a stabilit oferirea de dividende speciale acționarilor, în valoare brută de 0.045 lei pe acțiune. Conform unui comunicat trimis Bursei de Valori București (BVB), plata dividendelor speciale a fost stabilită de Adunarea Generală din 26 iulie 2022, iar acționarii care vor primi aceste dividende sunt cei încriși în Registrul Acționarilor la data de 11 august 2022.

Plata dividendelor se va face începând cu 2 septembrie 2022 și se va face din profiturile distribuibile din anii anteriori. Din valoarea brută a dividendelor va fi oprit, acolo unde este cazul, impozitul de 5%.

Valoarea totală a dividendelor speciale se ridică la peste 2,5 miliarde lei, dintre care 530 milioane lei vor ajunge în conturile statului român, care este acționar, prin Ministerul Energiei, al OMV cu un pachet de 20,6%.

OMV Petrom a încheiat anul trecut cu un profit net de 2,86 miliarde lei, la o cifră de afaceri de 26,2 miliarde lei. În prima jumătate a acestui an, ca urmare a prețurilor ridicate la petrol și gaze naturale, compania a înregistrat o creștere de 374% a câștigului net, până la 4,64 miliarde lei, la o cifră de afaceri de 25,68 miliarde lei, aproape cât tot anul trecut.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep (baril echivalent petrol) în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a peste 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

Acțiunile OMV Petrom sunt tranzacționate la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6% din acțiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt deținute de persoane fizice şi juridice.

Foto: OMV Petrom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *