OPEC+ aprobă o nouă creştere accelerată a producţiei de petrol pentru luna iunie, în pofida perspectivelor incerte ale cererii

petrol

OPEC+ a convenit o nouă creştere accelerată a producţiei de petrol pentru a doua lună consecutivă, anunţând sâmbătă o majorare cu 411.000 de barili pe zi în luna iunie, în pofida scăderii preţurilor şi a perspectivelor de cerere mai slabă, transmite Reuters, transmite News.ro.

După o reuniune online care a durat puţin peste o oră, grupul exportatorilor de petrol a anunţat această creştere de ofertă, argumentând că fundamentele pieţei rămân solide, iar stocurile sunt la un nivel scăzut. Preţul petrolului a atins în aprilie un minim al ultimilor patru ani, coborând sub 60 de dolari pe baril, după ce OPEC+ a anunţat o creştere a producţiei pentru luna mai peste aşteptări, iar noile tarife impuse de preşedintele american Donald Trump au amplificat temerile legate de o încetinire economică globală.

Potrivit unor surse din cadrul OPEC+, Arabia Saudită a exercitat presiuni pentru accelerarea eliminării treptate a reducerilor anterioare de producţie, ca măsură de sancţionare a membrilor Irak şi Kazahstan pentru nerespectarea cotelor stabilite. Creşterile vin şi în contextul apelurilor preşedintelui Trump către OPEC+ de a majora producţia. Trump urmează să efectueze o vizită oficială în Arabia Saudită la sfârşitul lunii mai.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În decembrie 2024, opt ţări membre OPEC+ care aplicau cele mai recente reduceri de 2,2 milioane barili/zi au fost de acord să le elimine treptat, cu majorări lunare de circa 138.000 bpd începând din aprilie 2025.

Majorarea din iunie ridică totalul creşterilor din aprilie, mai şi iunie la 960.000 bpd, reprezentând aproximativ 44% din reducerea totală iniţială, potrivit calculelor Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut vineri cu peste 1%, până la 61,29 dolari pe baril, pe fondul aşteptărilor privind un surplus de ofertă.

Preţurile ar putea continua să scadă luni, pe fondul ştirii despre creşterea producţiei, al tensiunilor comerciale şi al îngrijorărilor privind încetinirea economiei globale, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

”Continuăm să considerăm acest proces drept o relaxare gestionată a reducerilor, nu un război pentru cota de piaţă”, a adăugat el.

Reuters a relatat recent că oficialii saudiţi, liderii de facto ai OPEC+, au informat aliaţii şi jucătorii din industrie că nu sunt dispuşi să mai susţină piaţa petrolului prin noi reduceri de producţie.

”Respectarea angajamentelor rămâne o preocupare majoră, întrucât Kazahstanul şi Irakul continuă să nu-şi îndeplinească ţintele de compensare, iar Rusia, într-o măsură mai mică, este şi ea în întârziere”, a declarat Helima Croft de la RBC Capital Markets. Kazahstanul a sfidat luna aceasta OPEC+, ministrul său al energiei declarând că va acorda prioritate intereselor naţionale în faţa celor ale grupului, iar producţia din aprilie a depăşit cota stabilită, în ciuda unei scăderi de 3%.

OPEC+, care include Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţi precum Rusia, continuă să reducă producţia cu aproape 5 milioane de barili pe zi, iar multe dintre aceste reduceri sunt programate să rămână în vigoare până la finalul anului 2026. Următoarea reuniune ministerială completă a grupului este programată pentru 28 mai.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.