Opinia unui energetician apolitic din România

Cătălin Dragostin

Păi măi, domn prim-ministru, mintea ta n-a putut gândi că îți trebuie stocare?

Declarațiile ritoase ale PM Ciolacu încep cu aceasta de mai jos, de mare adevăr:

Vă spun cinstit: nu e suficient să fii ministru sau prim-ministru. Când vezi că ai fonduri europene de miliarde de euro pentru zona de investiții în energie verde, îți strângi specialiștii și faci niște calcule…”

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Să-i dăm niște vești bune domnului prim-ministru:

  1. Exact acum cca 1 an, pe cînd domnia sa a fost numit prim ministru (iar domnul presedinte Iohannis ” făcea un elogiu coaliției PSD-PNL”, ”un model de rotație care a funcționat foarte bine si un nou nivel de seriozitate”, o parte dintre specialiștii energeticieni din România, exasperați de lipsa de interes a tuturor factorilor responsabili din țară cu privire la problema stocarii de energie, prin intermediul PIAROM (Asociația Patronatului din România), prin Scrisoarea nr. Nr. 871/12.06.2023, au transmis o argumentație detaliată asupra Priorității #1 in Sistemul Energetic National: Stocarea de Energie

Scrisoarea a fost trimisa, Presedinției, Guvernului, Ministerelor, Parlamentului, ANRE și, ce să vezi, nici una din instituțiile amintite nu a raspuns macar cu o confirmare de primire ce sa mai zicem de vreo multumire pentru efortul depus in argumentarea tehnico-economica.

Acest demers, urma o serie intreaga de alte demersuri anterioare, de citiva ani buni, trimise ministerelor (enegiei, mediului, ANRE, etc.)

  1. Daca domnul prim-ministru ar fi avut interesul, dorinta sau curiozitatea sa-și afle prioritățile guvernarii, ar fi trebuit sa citeasca acea scrisoare…sau sa-și intrebe consilierii…sau sa-și intrebe specialiștii din partid care pregatesc capitolul de energie din programul de guvernare…sau, să-și intrebe colegul de coaliție, cam care e treaba cu energia, ce priorități sunt si mai ales ce ar avea nevoie
  2. Cred ca dl prim ministru, despre stocare, mai bine l-ar intreba pe predecesorul actualului ministru – celebrul deja Virgil Popescu – care a rămas in istoria energeticii romănesti ca fiind ”ăla care a scos stocarea de energie din strategia energetica a României”
  3. Spre știința domnului prim-ministru, constructia unui obiectiv energetic de stocare, de nivelul la care ne trebuie astăzi în România, dureaza cam 2 mandate ale unui prim ministru (sau ministru) daca ramine in functie si nu face prostii; altminteri, intotdeuna cel care vine ”la putere” se crede el mai ”expert in energie” si face pe dos de ce s-a inceput…Tot spre stiința primului ministru, ca invoca PNRR, Fonduri de Mediu, fonduri europene disponibile, etc., etc., ar trebui sa stie ca acestea au fost ”facute cam dupa ureche”, in lipsa unei strategii energetice si cu contributia tuturor partidelor politice …iar greselile facute, nu mai pot fi reparate !?

Daca totusi domnul prim-ministru insista in reparatii, atunci, i-as sugera sa ceara realocarea unor fonduri, de exemplu de la eoliene si solare (sa mai scadem numarul lor) si sa le alocam pentru stocare in centrale pompare-acumulare, cu execuție imediata, si scurtarea/eliminarea procedurilor birocratice – asa cum cere Regulamentul 2018/1999 de Guvernanta in energie.

Cătălin Dragostin este directorul Energy Serv, companie de servicii în energie şi este expertul în energie al Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

Opiniile exprimate în această rubrică nu reprezintă neapărat poziția redacției. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. În programul fotovoltaice , statul să finanțeze instalarea ,imediată , la prosumatorii existenți , de baterii de acumulatori și să renunțe la finanțarea de instalații noi .
    În acest mod , cel puțin la nivelul micilor prosumatori se va rezolva problema .
    Pentru marii prosumatori trebuie să fie condiționată eliberarea ATR de montarea instalațiilor de stocare sau plata unei cote pentru finanțarea de unor astfel de instalații la nivel centralizat.
    Domnul Dragostin are dreptate. Virgil Popescu a renunțat la participarea României la terminalul LNG de la Alexandropouli și la proiectul Tarnița – Lăpuștești , esențiale pentru stabilitatea energetică a României.
    In rest , numai de bine.

  2. Nenea ăsta ce-a făcut în ultimii 5 ani înainte de 1989? Că prea se dă capitalist pentru cineva de vârsta lui.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.