Organigrama de funcții de la Trustul de Construcții al Bucureștiului, înființat de Firea și condus acum de un cetățean belgian, crește cu 4 directori generali-adjuncți. Firma primăriei, înglodată în datorii

Construcții facilități fiscale scutiere sursa foto: Facebook/ FMI

Trustrul de Clădiri Metropolitane, una dintre cele 22 de companii municipale înființate de fostul edil al Bucureștiului, Gabriela Firea, și păstrată de noul primar, Nicușor Dan, are un director general, în persoana cetățeanului belgian Jean Michel Hiver, și patru adjuncți.

Aceștia sunt Mihai Robert Corbu, fost director general, Cătălin Stere Florin, Virgil Ștefan și Cristian Andrei-Daniel. CV-urile lor pot fi găsite aici, cu precizarea că cele ale lui Ștefan și Daniel nu se pot deschide. Despre directorul Hiver, ECONOMEDIA a scris aici pe larg. Adjuncții Corbu și Stere împărtășesc un trecut profesional comun la filiala de servicii energetice a Transelectrica, SMART S.A.

Curios, TCMB are mai mulți directori general-adjuncți decât directorii de direcții specifice – trei la număr, pentru Economic, Juridic și Ofertare-Decontare. De asemenea, mai are și cinci membri ai Consiliului de Administrație, în condițiile în care are o cifră de afaceri pe 2020 de doar 23 de milioane lei, furnizori neplătiți și o parte din salariați cu restanțe la salarii și cereri de insolvență pe rol.

Directorul general al societății are o remunerație lunară fixă de 30.000 de lei brut, directorii adjuncți , o remunerație de bază între 14.000 și 16.000 de lei brut iar membrii CA, 5.100 lei brut, cu președintele 5.500 lei brut. La adjuncți, impozitarea salariului se face conform legii ce stabilește facilități pentru societăți din domeniul construcțiilor, care prevede un grad total de taxare de 21,5%, în timp ce, obișnuit, taxarea muncii este în România de circa 46%.

În prezent, TCMB se confruntă cu probleme financiare, din pricina unor facturi neplătite de către beneficiarul PMB pentru marile proiecte, ajungând să nu poată plăti, la rândul ei, furnizori și chiar salariați. Noua conducere are mandat să negocieze instituirea de garanții reale asupra creanțelor deținute la terți, să renegocieze termene de executare a proiectelor și să vândă din bunurile deținute.

TMCB este antreprenor general pentru proiecte majore ale Bucureștiului, ca lărgirea bulevardului Prelungirea Ghencea, Pasajul Doamna Ghica, Sala Polivalentă și construcția de locuințe sociale. Această companie nu este propusă pentru dizolvare de către primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, ca majoritatea celorlalte 20 înființate în mandatul Firea. În 2020, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 23 milioane lei și un profit de 20.000 de lei, cu un număr de 400 de angajați. Datoriile totale sunt de 48 de milioane lei, iar TCMB are pe rol mai multe procese în care i se cere insolvența de către furnizori neplătiți.

sursa foto: Facebook/ FMI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *