Organizațiile de afaceri contestă propunerea legislativă care vizează instituirea unei taxe obligatorii pentru înscrierea în Catalogul Firmelor 

Redacția apr. 29, 2022 0 comentarii
hartii, acte, taxe, facturi, plata, documente

Cele mai importante organizații de afaceri din țară contestă propunerea legislativă care are în vedere instituirea unei taxe obligatorii pentru toate companiile, “sub pretextul înființării unui catalog național al firmelor administrat de Camera de Comerț și Industrie a României”, transmite Coaliția pentru Dezvoltarea României.

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), unul dintre cele mai importante foruri de reprezentare a oamenilor de afaceri, se află, din nou, în mijlocul unei controverse: toate firmele din România, inclusiv persoanele fizice autorizate (PFA), ar putea fi obligate să plătească o nouă taxă către pentru a fi înscrise într-un Catalog al firmelor. În urma acestui proiect de lege, mai multe asociații reprezentante ale mediului de business resping introducerea de noi taxe. Confederația patronală Concordia numește proiectul de lege „cotizație mascată”, „taxă pentru tranziția înapoi în anii ’90”, în timp ce Comunitatea Romanian Business Leaders spune că este o propunere legislativă de 75 de milioane de euro anual din banii firmelor.

Puteți citi aici mai multe despre noua propunere de proiect de lege.

Membrii Coaliției pentru Dezvoltarea României, care reunește mai multe organizații, transmite la rândul său că își exprimă dezacordul cu privire la propunerea legislativă care are în vedere instituirea unei taxe obligatorii pentru toate companiile sub pretextul înființării unui catalog național al firmelor administrat de Camera de Comerț și Industrie a României.

“Companiile și antreprenorii din România trebuie să aibă libertatea de a decide în ce formă se asociază și cu ce sume vor contribui în acest sens. Mai mult, trebuie să aibă libertatea de a se retrage din orice formă de asociere când consideră că aceasta nu le mai reprezintă interesele fără să fie forțați să finanțeze obligatoriu o organizație“, consideră reprezentanții CDR.

Aceștia adaugă că introducerea certificatului de competență în forma propusă limitează capacitatea de inovare si dezvoltare a unei economii, introducând niveluri suplimentare de complexitate administrativă.

“România se clasează mai prost decât majoritatea țărilor din Uniunea Europeană în topurile privind ușurința începerii unei afaceri (locul 55 din lume). Obiectivul nostru este să urcăm în aceste topuri, privilegiind simplificarea și transparența administrativă, stimulând o piață liberă și atractivă pentru investiții noi și antreprenoriat”, transmite organizația.

Aceasta consideră că nicio organizație nu poate deține monopolul privind organizarea unor evenimente naționale, cum ar fi ’’Topul Național al Firmelor.’’

“Companiile trebuie lăsate să identifice în mod independent forma de asociere care li se potrivește, care le reprezintă și pe care doresc să o finanțeze din resurse proprii. Centralizarea acestui proces prin instituirea unor cotizații obligatorii aduce un deserviciu mediului privat, favorizând practici nesănătoase, contrare standardelor de bună guvernanță”, transmite CDR.

CDR reunește reprezentanți ai investitorilor români și străini în România și este condusă de un Consiliu Director format din președinții și vicepreședinții a opt asociații de business: Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Confederația Patronală CONCORDIA, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL). Coordonarea Coaliției este asigurată prin rotație de către unul din membrii Consiliului Director, pentru o perioadă de șase luni.

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *