OTE – o nouă „ieșire” din România și anulare de acțiuni proprii

telekom

Strategia Deutsche Telecom de a-și retrage investițiile din Balcani, dar și nevoia de venituri pentru investițiile în fibră optică în Grecia, determină operatorul elen de telefonie OTE să plece complet din România, scrie Banking News Grecia, citată de Rador.

Încă de la începutul anului a fost demarat procesul de vânzare a companiei de telefonie mobilă OTE în România, iar conform presei locale, se caută cumpărători printre jucătorii regionali de telecomunicații și fondurile de investiții. Însă războiul din Ucraina a „frânat” deciziile cu privire la achizițiile de acest tip.

Se reamintește că în septembrie anul trecut, în urma condițiilor impuse de Comisia Europeană, OTE și-a majorat cota de participare la 100% prin achiziționarea a 30% din divizia de telefonie mobilă pentru suma de 58,9 milioane de euro.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Această achiziție fusese precedată de vânzarea de către OTE a companiei de telefonie fixă ​​Telecom România (54%) către compania franceză Orange pentru suma de 295 de milioane de euro. Vânzarea companiei de telefonie fixă ​​s-a făcut cu multiplicarea de șase ori a profitului operațional, iar OTE se așteaptă să realizeze o multiplicare similară sau poate chiar mai mare pentru compania de telefonie mobilă.

Reducere cu 10% a veniturilor – Reducerea taxelor de către Autoritatea Română pentru Telecomunicații

Deși filiala OTE și-a crescut marginal numărul de abonați la 3,7 milioane anul trecut, veniturile sale au scăzut la 315,5 milioane de euro față de 350 de milioane de euro, o reducere pusă de OTE pe seama bazei de comparație ridicate din 2020, dar și a realizării unor proiecte în școli (wi-fi).

Profitul operațional ajustat a crescut cu 24,5%, până la 30,5 milioane de euro, comparativ cu 24,5 milioane de euro în 2020, din cauza limitării costurilor.

Unul dintre motivele pentru care grupul german Deutsche Telecom accelerează vânzarea este și decizia Autorității Române pentru Telecomunicații din iulie 2021 când a aplicat o reducere cu 8% a taxelor de punct terminal pentru telefonia mobilă și o reducere suplimentară pentru 2022.

În rezultatele anului 2021, OTE a stabilit drept precondiție ca, în cazul în care mediul extern și macroeconomic rămâne stabil, atunci să distribuie către acționarii săi, printr-o combinație de programe de plată de dividende și răscumpărări de acțiuni proprii (în vederea anulării acestora), 70% – 100% din fluxurile de numerar libere nete anuale, care, conform previziunilor, ar urma să ajungă la 600 de milioane de euro în 2022.

Pe 12 mai, OTE este de așteptat să anunțe rezultatele pentru primul trimestru al anului 2022, iar pe 25 mai va avea loc Adunarea Generală anuală a acționarilor unde, printre altele, se va decide anularea a 5.617.282 de acțiuni proprii cu o reducere corespunzătoare a capitalului social cu 15 milioane de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: