BNR a dat în 2022 zeci de sancțiuni și amenzi mai multor bănci și instituții financiare non-bancare pentru că nerespectarea legii pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, iar OTP Bank a încasat cea mai mare amendă: 500.000 de lei. Sancțiunea a fost adoptată pe 12 august 2022.
BNR a dat sancțiunile în baza Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, iar OTP a încălcat legea de 11 ori. De asemenea, notează Banca Națională a României, OTP Bank a mai fost amendată și pentru că nu a respectat două ordine date de prim-viceguvernatorul BNR.
Printre alte, OTP se face vinovată de “nerespectarea cerințelor art.24 alin.(1) din Legea nr.129/2019, având în vedere o serie de deficiențe la nivelul cadrului intern de reglementare și control; nerespectarea cerințelor art.11 alin.(1) lit.b) din Legea nr.129/2019, având în vedere neidentificarea beneficiarului real al fondurilor, nerespectarea cerințelor art.11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.129/2019, având în vedere că nu s-a asigurat monitorizarea tranzacțiilor, în cazul mai multor clienți; și nerespectarea cerințelor art.17 alin.(1) lit.a) din Legea nr.129/2019, având în vedere că nu au fost aplicate măsurile suplimentare în cazul unor tranzacții în relație cu jurisdicții cu risc ridicat.”
Ce spune OTP Bank despre sancțiunile date de BNR
Economedia a cerut un punct de vedere de la OTP Bank în legătură cu sancțiunile date de Banca Națională a României și am primit următorul răspuns: „Banca Națională a României, în calitate de autoritate de supraveghere a sistemului bancar, întreprinde in mod regulat, cel puțin anual, acțiuni de supraveghere cu privire la activitatea tuturor instituțiilor de credit din România, inclusiv OTP Bank România SA. Vă asigurăm de faptul că vom continua să răspundem tuturor solicitărilor venite din partea autorității de supraveghere, asumându-ne îndeplinirea tuturor recomandărilor primite și acționând în totală conformitate cu prevederile legale.”
OTP Bank, amendă record și în Republica Moldova, dublă față de cea din România
OTP Bank a fost amendată în 2022 și de Banca Națională a Moldovei. Potrivit știri.md, 2022 a fost anul cu cele mai mari amenzi în sistemul bancar moldovenesc.
Clasamentul este condus detaşat de OTP Bank (fosta Mobiasbanca), care a fost sancţionată cu o amendă de aproape 4,08 milioane de lei moldovenești (aproape 1 milion de lei românești) pentru o serie de încălcări constatate în urma unui control tematic efectuat de BNM, în perioada 29 noiembrie – 24 decembrie 2021.
Hotărârea Comitetului executiv al BNM a fost adoptată pe 25 august 2022.
Potrivit BNM, este vorba de „aspecte legate de guvernanța internă, cum ar fi: delegarea unor atribuții ale unui membru al organului executiv altei persoane, neasigurarea independenței depline a funcțiilor de control intern, reacția insuficientă și tardivă din partea funcțiilor de control intern la unele evenimente de risc, precum și neîndeplinirea planului de măsuri privind înlăturarea încălcărilor identificate în cadrul controlului precedent”.
La fel, BNM a constatat „încălcarea cerințelor minime pentru Sisteme Informaționale și de Comunicare ale băncilor, inclusiv proces defectuos privind managementul vulnerabilităților, gestiunea riscurilor TIC, controlul accesului, gestiunea evenimentelor log, asigurarea continuității activității”.
Pentru aceleaşi încălcări au fost sancţionaţi cu amenzi şi cinci membri ai conducerii OTP Bank din Moldova. Astfel, László Diosi, fost preşedinte al OTP Bank Moldova până în noiembrie 2021, a fost amendat cu 2,61 milioane de lei moldovenești (aproximativ 625 mii de lei românești), cea mai mare amendă aplicată până acum unui bancher din Moldova.
László Diosi a condus OTP Bank Moldova între 2019 și 2021, iar până în 2019, vreme de mai mult de un deceniu, a fost șeful OTP Bank România
Ancheta DIICOT privind spălarea banilor
OTP a intrat în atenția opiniei publice în primăvara anului trecut, când DIICOT a făcut mai multe percheziții într-un caz de spălare de bani. Atunci, un grup infracțional a reușit să retragă ilegal din conturile unei bănci din România peste 70 de milioane de lei.
Potrivit comunicatului DIICOT publicat la 5 mai 2022, “în cauză s-a reținut că, în luna august 2021, a fost constituit un grup infracţional organizat în scopul obținerii prin mijloace frauduloase a sumei de aproximativ 16 milioane de USD, sumă aflată în conturile deschise la o unitate bancară din România de către un client al băncii, respectiv o companie înregistrată într-o jurisdicție offshore. Acțiunile de inducere în eroare a unității bancare au fost posibile și ca urmare a încălcării dispozițiilor legale prevăzute în Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului și Regulamentul BNR Nr. 2/2019, privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului care reglementează modalitatea de actualizare a datelor clienților în evidențele unităților bancare, prin acceptarea de informații nereale și înscrisuri falsificate, în contextul în care era evident caracterul incomplet, contradictoriu și neclar al acestora.
Acționând în această modalitate, grupul infracțional organizat a indus în eroare unitatea bancară din România și a determinat factorii de decizie ai acesteia să aprobe în lunile noiembrie și decembrie 2021 plăți în valoare totală de 70.156.151,72 lei, din conturile clientului băncii în conturile membrilor grupului infracțional organizat sau în alte conturi controlate de aceștia.
Ulterior, sumele obținute au fost supuse unui amplu proces de spălare a banilor, fondurile obținute prin mijloace frauduloase din conturile firmei offshore fiind împărțite și transmise către mai multe conturi bancare, operațiune urmată de retragerea de sume în numerar, cumpărarea unor imobile sau autoturisme de lux, plata creditelor/creditarea companiilor unde membrii grupului sau apropiați ai acestora erau acționari, acordarea unor împrumuturi fictive unor persoane fizice de cetățenie română, moldoveană, ucraineană și rusă, precum și transferuri cu o valoare neobișnuit de mare în raport cu obiectul tranzacțiilor (de exemplu, contracte de cesiune părți sociale cu o valoare nominală de 50 de lei în schimbul sumei de aproximativ 3.390.000 USD, antecontracte de vânzare – cumpărare).”
Reacția OTP Bank la ancheta din 2022
Două zile mai târziu, OTP a reacționat și a transmis Hotnews.ro următorul răspuns: „În ceea ce privește informarea de presă cu privire la gruparea infracțională în care este citată și compania OTP Bank România, dorim să aducem câteva precizări.
Ca de fiecare dată, banca a urmărit respectarea prevederilor legale și a efectuat toate demersurile necesare pentru a gestiona în mod adecvat situația.
În acest moment, colaborăm îndeaproape cu autoritățile implicate în investigația cazului, iar până la rezolvarea situației nu putem oferi detalii suplimentare. De altfel, OTP Bank a formulat ea însăși o sesizare penală cu privire la aspectele descrise.
Informăm, totodată, că, în situatia menționată, activitatea băncii nu a fost afectată în niciun fel. Reafirmăm angajamentul băncii privind respectarea tuturor prevederilor legale și a deciziilor instanțelor de judecată”, au transmis reprezentanții OTP..
În luna iunie 2022, doi angajaţi ai OTP Bank au fost puşi sub acuzare de DIICOT pentru fraudă.