Ozaltin (Turcia) a depus singura ofertă pentru viaductele Nădășelu și Topa Mică de pe Autostrada Transilvania. UMB și alți mari constructori nu au intrat în cursa pentru contractul PNRR de peste un miliard lei

Autostrada Viaduct Nădășelu UMB Transilvania octombrie 2023

Asocierea condusă de compania Ozaltin (Turcia) a depus singura ofertă la contractul de peste un miliard de lei pentru proiectarea și execuția viaductelor de la Nădășelu și Topa Mică, viaductele de pe Autostrada Transilvania scoase din contractul cu UMB. Practic, UMB care lucrează pe 39 de kilometri între Nădășelu și Poarta Sălajului și alți mari constructori din Uniunea Europeană sau Turcia (Nurol a lucrat pe A 3, Ictas a depus clarificări și contestastație) nu au intrat în cursa pentru contractul de peste un miliard de lei pentru cele două viaducte de 3,2 km. lungime. Ozaltin lucrează la modernizarea DN 6 Mihăești-Caracal și a început timid lucrările pentru finalizarea primului lot al Drumului Expres Craiova-Pitești (contract reziliat Tirrena Scavi)

,,Asocierea de constructori români și turci OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. – ILGAZ INSAAT TICARET A.S. – VISIO CONSTRUCTION WORKS S.R.L a depus astăzi singura ofertă pentru proiectarea și execuția lucrărilor necesare devierii traseului sectorului de autostradă Nădășelu -Mihăești (Autostrada Transilvania). Contractului (finanțat prin PNRR) are o valoare de 1,114 miliarde de lei (fără TVA) și o durată de 27 de luni (9 luni perioada de proiectare și 18 luni execuția lucrărilor).

Devierea traseului acestui sector de autostradă se face în conformitate cu recomandările din cadrul Expertizei tehnice iar lucrările presupun:
– devierea traseului între km 10+009 și km 12+000 prin construirea unui viaduct cu lungimea de 1,2 km, fundat pe piloți forați de diametru mare ( fără să afecteze versantul care prezintă alunecări),
– devierea traseului între km 21+406 și km 24+890, prin construirea unui viaduct cu lungimea de aproximativ 2 km. Acest viaduct va depăși în aval DN 1 F și va traversa cursului Pârâului Topa Mică. Racordarea se va realiza în zona km 24+890 al traseului inițial.” a anunțat marți, 9 ianuarie, șeful CNAIR, Cristian Pistol.

Lotul Nădășelu-Zimbor (30 km.) care include cele două viaducte este la 72 % execuție și are termen nou de finalizare, mai 2025, iar Zimbor-Poarta Sălajului (12 km.) la 42 % are termen prelungit pentru iulie 2025. De la Poarta Sălajului la Nușfalău (41 km.), luna aceasta CNAIR ar urma să desemneze câștigătorul.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Proiectarea și execuția lucrarilor de deviere a traseului situate intre km 10+009 – km 12+000 si km 21+406– km 24+890, aferente Autostrazii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, subsecțiunea 3A2: Nădășelu – Mihăiești (km 8+700 – km 25+500)”, arată contractul din SEAP. Pe secțiunea din PNRR Nădășelu – Poarta Sălajului, traseul actual va fi deviat, iar la Nădășelu și Topa Mică unde sunt alunecări de teren vor fi construite două viaducte cu o lungime de peste 3 kilometri. Noile lucrări costă aproximativ un miliard de lei, iar durata este de 27 de luni (9 proiectare și 18 execuție).

Constructorii au cerut CNAIR mai multe date tehnice despre execuția viaductelor, studii geotehnice și studii pentru relocarea de utilități, iar printre răspunsurile CNAIR se regăsesc explicațiile despre renunțarea la soluția inițială de tunel tip cut&cover, dar și date despre alunecările de teren: 38 metri adâncime la Topa Mică. Din explicațiile tehnice pe care le-a consultat Economedia rezultă că, pe lângă expertiza tehnică din februarie 2022 care a propus varianta tunelului cut&cover, complementul de expertiză din decembrie 2022 a mers pe varianta unui viaduct de 2000 metri.

Lotul Nădășelu – Zimbor de pe Autostrada Transilvania ar putea fi terminat în primăvara anului 2025, dar în lipsa viaductelor de la Nădășelu și Topa Mică (3,2 km) riscă să devină „cea mai frumoasă autostradă-muzeu”, avertizează Asociația Pro Infrastructură. Dacă în 2022 lotul de 30 de kilometri dintre Nădășelu și Zimbor era cea mai avansată autostradă din PNRR și chiar se discuta despre o posibilă inaugurare în decembrie 2023, acum proiectul riscă să iasă din calendarul PNRR”, potrivit API.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nici in 2026 nu o sa fie gata… S-au dus sperantele pentru autostrada nadaselu -poarta salajului

  2. Singurul lucru pozitiv este, nu va contesta nimeni si se poate semna contractul maine.
    In rest daca Umb nu a bagat aici, inseamna ca este o lucrare prea grea din cauza alunecarilor + suma oferita de cnair este prea putina.
    Ozaltin a facut 1% din ctr-ul nou pe Dx12 Tr.1, unde se lucreaza pe campe si peste 60% este gata deja.
    Exista sanse reale ca o sa fie gata impreuna cu tunelul Meses.

  3. UMB nu are niciun interes să participe la această licitație . Are portofoliul de comenzi plin pentru următorii 3-4 ani. Probabil că va participa la licitațiile pentru A8 și Drumul expres Buzău – Brăila și cel Focșani – Brăila care să înceapă după 2026 .
    Dacă participa și câștiga spunea Ciurea că nu are capacitate să ducă la bun sfârșit contractul. Așa că ….. l-a lăsat pe Ciurea fără subiect.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.