Parlamentar european: Europa a dovedit că se poate descurca fără gazul rusesc şi poate ieşi foarte bine poziţionată din această criză

Energie electrica curent Sursa foto: Pixabay

Europa a dovedit că se poate descurca fără gazul rusesc şi poate ieşi foarte bine poziţionată din această criză, a afirmat, într-o conferinţă, Ilhan Kyuchyuk, membru al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European şi copreşedinte al Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, citat de Agerpres.

Institutul pentru Libertate şi Democraţie, în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate, a organizat conferinţa cu tema „Energie şi securitate în regiunea Mării Negre”, care s-a bucurat de prezenţa a doi lideri europeni, Ilhan Kyuchyuk, membru al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European şi copreşedinte al Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, şi Emil Kirjas, vicepreşedinte al Internaţionalei Liberale.

Invazia Rusiei în Ucraina afectează stabilitatea şi securitatea globală, în special în regiunea Mării Negre. Distrugerile din Ucraina, precum şi sancţiunile îndreptate împotriva Rusiei, pe lângă daunele locale, influenţează vieţile cetăţenilor europeni, predominant la capitolul sectorului energetic. În acest context, conferinţa a abordat evoluţiile actuale în domeniul securităţii energetice din regiune, concentrându-se pe ameninţările iminente, dar şi pe rezultatele dorite.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În deschidere, preşedintele ILD, Cristian David, a conturat punctul de plecare al discuţiilor conferinţei.

„Încercăm să vedem care este dimensiunea şi impactul conjugat al celor două crize, pentru că suntem într-o perioadă în care vedem efectele mai multor crize suprapuse: pandemia Covid, care a determinat un set de consecinţe economico-sociale pe care nu am apucat încă să le soluţionăm, peste care s-a adăugat criza energiei. Aceasta nu a început ca urmare a evoluţiei conflictului din Ucraina, apăruse anterior, însă a fost amplificată într-o manieră extrem de abruptă de acest conflict. Acum avem nevoie de soluţii rapide. Va dura mult timp pentru ca securitatea să revină la parametri iniţiali, în timp ce soluţiile la criza energetică vor trebui să vină mult mai curând”, a spus el.

La rândul său, Ilhan Kyuchyuk şi-a deschis intervenţia subliniind dinamica relaţiilor economice dintre România şi Bulgaria, cele două ţări derulând schimburi comerciale şi investiţii în valoare de 6 miliarde de euro.

Referindu-se la subiectul conferinţei, Ilhan Kyuchyuk a punctat faptul că actuala criză energetică a determinat Europa să găsească noi soluţii care să asigure depăşirea acestei perioade problematice.

„După doar câteva luni, avem dovezi categorice că Europa se poate descurca foarte bine şi fără gazul rusesc. Europa poate ieşi din această problemă. Europa va genera noi tipuri de energie, fie prin soare, vânt sau producţii noi tehnologice. Avem soluţii pentru acest lucru, iar Europa arată că putem învinge şi putem ieşi mult mai bine poziţionaţi din această criză”, a afirmat copreşedintele Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa.

Totodată, el consideră că există “nişte tendinţe foarte importante care vor lăsa o amprentă de lungă durată în politica mondială şi aici un rol important îl au şi Bulgaria şi România”.

În privinţa aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, Kyuchyuk a subliniat faptul că acest sistem trebuie să funcţioneze în mod corect şi democratic pentru toate statele membre UE.

„Europa, dacă vrea să meargă departe – şi acest mai departe să includă şi ţările din estul Europei – trebuie să ofere ceva cu privire la Schengen şi ţările noastre. Clişeele vechi cu ‘noi suntem o familie şi nimeni nu va fi lăsat deoparte’ arată de fapt cu totul altceva, pentru că rezultatele nu se văd, iar zona de afaceri şi din România şi din Bulgaria vrea să aibă rezultate! Nu dorim ca Europa să fie împărţită în două viteze, trei viteze, cinci viteze sau şapte viteze. Acest lucru adânceşte impactul din afară şi nu vreau să par foarte critic faţă de Uniunea Europeană. Spun acest lucru pentru că suntem foarte convinşi că acest sistem trebuie să funcţioneze mai corect sau să aibă nişte sisteme mai corecte şi mai democratice, să fie mai drept şi cu ţări ca Bulgaria sau cu România. Roata Europei să se mişte în continuare”, a afirmat Kyuchyuk, în cadrul conferinţei ILD.

La rândul său, Emil Kirjas, vicepreşedinte al Internaţionalei Liberale, a punctat faptul că „Marea Neagră a fost întotdeauna un teritoriu unde au fost conflicte, diferite mişcări în probleme de aspiraţii, de migraţii”.

„Chiar şi în proiectul de extindere a Uniunii Europene a fost o astfel de situaţie legat de accesul la Marea Neagră. Acest tip de evenimente sunt foarte necesare fiindcă trebuie să discutam cu instituţii academice, cu instituţii politice până vom rezolva problemele”, a adăugat acesta.

La finalul conferinţei, în cadrul unei Gale de premiere, preşedintele Institutului pentru Libertate şi Democraţie, Cristian David, i-a decernat copreşedintelui Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Ilhan Kyuchyuk, distincţia ILD „Prize of Freedom”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: