Parlamentul de la Sofia a adoptat în cele din urmă în a doua lectură proiectul de lege privind Banca Națională a Bulgariei (BNB), care asigură integrarea juridică a băncii centrale bulgare în Eurosistem odată cu introducerea euro ca monedă a Bulgariei, transmite BTA.
Se așteaptă ca noua lege privind BNB să intre în vigoare în ziua indicată în decizia Consiliului Uniunii Europene privind adoptarea euro de către Bulgaria.
Proiectul de lege privind BNB reglementează statutul monedei euro ca unitate monetară, precum și stabilirea designului feței naționale a monedelor euro interschimbabile, punerea în circulație și retragerea din circulație, schimbul, preschimbarea și reproducerea bancnotelor și monedelor euro. De asemenea, sunt depășite toate neconcordanțele juridice semnalate în rapoartele de convergență ale Băncii Centrale Europene (BCE) și ale Comisiei Europene referitoare la dreptul organizatoric al BNB.
Nu sunt prevăzute modificări în legătură cu legislația actuală privind procedura de selecție a Consiliului de administrație al BNB. Directorul băncii va continua să fie ales de către Adunarea Națională. La propunerea guvernatorului, parlamentul va alege, de asemenea, viceguvernatorii-șefi ai principalelor departamente “Emisiune”, “Bănci” și “Supraveghere bancară”. Ceilalți trei membri ai Consiliului guvernatorilor sunt numiți de președintele Republicii. Mandatul membrilor Consiliului de administrație rămâne de șase ani.
Proiectul de lege reglementează, de asemenea, gestionarea activelor de rezervă ale Băncii Naționale a Bulgariei, care nu sunt legate de politica monetară a Eurosistemului, precum și posibilitatea ca BNB să gestioneze activele străine.
Dezbaterile pe marginea proiectului de lege au continuat timp de aproape trei ore în sala de plen, a avut loc un schimb de remarci pe un ton ridicat. În timpul discuțiilor, partidul pro-rus Vazrazhdane (Renașterea) și-a exprimat din nou temerile legate de creșterea prețurilor și a inflației după aderarea la zona euro, precum și temerile legate de pierderea suveranității. Alt partid de opoziție “BSP pentru Bulgaria” a subliniat că Bulgaria nu este încă pregătită să intre în zona euro.
Reprezentanții Coaliției Continuăm Schimbarea/Bulgaria Democratică au comentat că este ridicol să se vorbească despre pierderea suveranității, deoarece Bulgaria este în Consiliul Monetar, iar moneda este legată de euro. De asemenea, guvernanții au subliniat că în 2023, când a aderat la zona euro, Croația are un record de creștere a veniturilor în UE, iar efectul euro asupra inflației din țară este de 0,2%.
Partidul de opoziție “Există un astfel de popor” a cerut ca un membru al Consiliului de Administrație al BNB să nu poată fi o persoană care în ultimii cinci ani a fost membru al unui partid politic, cerința urmând să intre în vigoare la 8 martie anul acesta. Cu toate acestea, propunerea nu a fost susținută de plen.
Partidul pro-rus Vazrazhdane (Renașterea)a propus să se consemneze că legea intră în vigoare în 2043, dar și aceasta a fost respinsă de majoritatea guvernamentală.