Parlamentul European a aprobat în mod oficial legislația care va obliga băncile și alți furnizori de servicii de plată să ofere cetățenilor și întreprinderilor din UE posibilitatea de a efectua transferuri de credit practic instantanee, scrie Euractiv.
Legea, care a fost aprobată miercuri (7 februarie) de o majoritate covârșitoare a deputaților europeni, urmează unei propuneri a Comisiei din octombrie 2022 de a face așa-numitele “plăți instantanee” disponibile în întreaga UE, ca parte a unor eforturi mai largi de a aprofunda Uniunea piețelor de capital (CMU) a blocului și de a consolida autonomia strategică a acestuia.
Votul a venit, de asemenea, la trei luni de la finalizarea așa-numitului “trilog” între Comisie, Consiliu și Parlament, în timpul cărora Parlamentul a făcut lobby cu succes pentru a consolida dispozițiile antifraudă ale legii, cerând furnizorilor de plăți să verifice dacă numele beneficiarilor și numerele IBAN corespund pentru toate tranzacțiile.
În conformitate cu noile norme, toți prestatorii de servicii de plată trebuie să ofere clienților opțiunea de a efectua transferuri de credit care să nu dureze mai mult de zece secunde din momentul aprobării, la orice oră din orice zi. De asemenea, costul plăților instantanee nu trebuie să fie mai mare decât cel al tranzacțiilor de credit obișnuite, a căror procesare poate dura adesea câteva zile.
În timpul unei dezbateri parlamentare de luni (5 februarie), Mairead McGuinness, comisarul european responsabil cu serviciile financiare, a lăudat semnificația “foarte practică” a regulamentului.
“Ideea este foarte simplă, permițându-ne tuturor să trimitem și să primim bani în mai puțin de 10 secunde”, a spus ea.
Raportorul olandez Michiel Hoogeveen (ECR) a salutat în mod similar impactul anticipat al proiectului de lege asupra cetățenilor obișnuiți.
“Nu este vorba de o instalație abstractă a sistemului financiar, de cerințe de capital super-tehnice pentru bănci sau companii de asigurări sau de o ajustare a sistemului statistic european”, a spus el. “În schimb, este vorba de ceva foarte concret și de ceva de care europenilor le pasă cu adevărat în viața lor de zi cu zi.”
Se așteaptă ca regulamentul să intre în vigoare în țările din zona euro până la sfârșitul acestui an, în timp ce statele membre din afara zonei euro vor mai avea la dispoziție câteva luni pentru a se conforma.
“O fricțiune în sistemul financiar”
Potrivit companiei de consultanță EY, la sfârșitul anului 2021, doar 11% din transferurile de credit din UE erau plăți instantanee, în ciuda faptului că astfel de sisteme de plată există de ani de zile în multe alte țări, inclusiv în India, Australia și Mexic.
Comisia estimează, de asemenea, că aproximativ 200 de miliarde de euro în transferuri de credit sunt blocate în tranzit în sistemul financiar european în orice zi.
Nicolas Véron, membru senior al Bruegel, un grup de reflecție cu sediul la Bruxelles, a declarat că eșecul anterior al UE de a impune plăți instantanee nu a fost “o problemă majoră”, dar a provocat “o fricțiune în sistemul financiar”.
“Pentru o întreprindere care își gestionează cu strictețe operațiunile financiare, este o diferență dacă plata se face astăzi sau mâine”, a declarat acesta pentru Euractiv.
“Cu cât ai mai puțină fricțiune, cu atât este mai eficient, așa că eu cred că este o problemă relevantă pentru politică. Nu aș spune că este cel mai mare obstacol în calea creșterii europene, dar este o chestiune de optimizare”, a adăugat el.
Să recuperăm decalajul?
McGuinness și Hoogeveen au avertizat în continuare că noua reglementare înseamnă că Europa nu face decât să recupereze din decalajul față de mulți dintre concurenții săi economici.
De asemenea, ambii au adus critici subtil voalate colegilor lor din UE pentru că nu au impus mult mai devreme disponibilitatea sistemelor de plată instantanee.
“Nu suntem deschizători de drumuri în acest domeniu: acest regulament va permite UE să recupereze decalajul față de piețe internaționale precum Brazilia, India, Australia și Regatul Unit, unde plățile instant se dezvoltă rapid”, a declarat McGuinness. “Tehnologia pentru a oferi plăți instantanee este bine stabilită și, sincer, adoptarea a fost prea mică în UE.”
Hoogeveen a fost de acord: “Sistemul nostru de tranzacții de plăți se bazează pe un sistem din anii 1980. Cu Regulamentul privind plățile instantanee, intrăm în sfârșit în secolul XXI”, a spus el.
Numerarul este încă rege?
Eurodeputatul de stânga Mick Wallace – care în cele din urmă s-a abținut la vot – a criticat, de asemenea, regulamentul pentru că ar putea reduce posibilitatea de a face plăți în numerar.
Wallace a mai argumentat că “banii lichizi sunt încă cel mai cuprinzător mijloc de plată”, care invariabil nu implică “comisioane ascunse” și “oferă cel mai înalt grad de independență și protecție disponibil din partea sectorului bancar privat”.
Sugestia că regulamentul ar putea submina disponibilitatea plăților în numerar a fost negată cu vehemență de McGuinness, care a subliniat importanța de a oferi cetățenilor UE “posibilitatea de a alege între digital și numerar”.
Véron, din grupul de reflecție Bruegel, a remarcat că utilizarea tot mai mare a plăților digitale este aproape inevitabilă.
“Îndepărtarea de numerar se întâmplă oricum”, a spus el. “Nu prezic că banii lichizi vor dispărea, dar a avea un sistem care se bazează din ce în ce mai mult pe tranzacții digitale și automatizate este calea viitorului. Întrebarea este: cum o gestionăm?”.