Parlamentul UE a adoptat reformarea piețelor de energie electrică și gaze. Achizițiile de gaze se vor face la comun, pentru a evita concurența între statele membre

poluare centrala energie electrica foto pexels-pixabay Sursa foto: Pexels

Parlamentul European a votat joi în favoarea unor reforme ale piețelor de energie electrică și de gaze naturale, prin care speră ca acestea să devină mai stabile, mai accesibile și mai sustenabile și mai reziliente.

Piața de energie electrică

Astfel, Parlamentul European a votat joi în favoarea propunerilor de a face ca prețurile la electricitate să fie mai puțin dependente de prețurile combustibililor fosili, în încercarea de a stimula energia regenerabilă și de a proteja consumatorii de vârfurile de preț.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Noile norme urmăresc trecerea la contracte pe termen mai lung, cu preț fix, pentru a proteja consumatorii de volatilitatea piețelor energetice. De asemenea, acestea vizează îmbunătățirea climatului de investiții pentru noile proiecte de energie regenerabilă și, la rândul lor, îmbunătățirea securității energetice a blocului.

Consumatorii vor putea avea acces la contracte cu preț fix sau cu prețuri dinamice și vor primi informații importante cu privire la opțiunile pe care le aleg. Furnizorilor nu li se va permite să modifice unilateral termenii unui contract.

Țările UE pot interzice furnizorilor să întrerupă aprovizionarea cu energie electrică pentru clienții vulnerabili, inclusiv în timpul disputelor dintre furnizori și clienți.

Legislația prevede așa-numitele „contracte pentru diferență” sau scheme echivalente cu aceleași efecte, pentru a încuraja investițiile în energie. Într-un contract pentru diferență, o autoritate publică compensează producătorii de energie în cazul în care prețurile de pe piață scad prea mult, dar colectează plăți de la aceștia în cazul în care prețurile sunt prea mari. Utilizarea contractelor pentru diferență va fi permisă în toate investițiile noi în producția de energie electrică, fie din surse regenerabile, fie din energie nucleară.

Textul stabilește un mecanism de declarare a unei crize a prețurilor energiei electrice. În cazul existenței unor prețuri foarte ridicate și în anumite condiții, UE poate declara o criză regională sau la nivelul UE a prețurilor energiei electrice, permițând statelor membre să ia măsuri temporare pentru a stabili prețurile la energie electrică pentru IMM-uri și marii consumatori industriali de energie.

Piața gazelor naturale

Joi, deputații europeni au adoptat planuri ce vor facilita introducerea pe piață a gazelor din surse regenerabile și cu emisii scăzute de dioxid de carbon, inclusiv a hidrogenului.

Noua directivă și noul regulament privind piețele gazelor și hidrogenului vizează decarbonizarea sectorului energetic al UE, consolidând producția și integrarea gazelor din surse regenerabile și a hidrogenului.

Noul regulament va consolida mecanismele de stabilire a prețurilor echitabile și de aprovizionare stabilă cu energie și va permite statelor membre să limiteze importurile de gaze din Rusia și Belarus.

Legislația va introduce un sistem comun de achiziții de gaze pentru a evita concurența între statele membre și un proiect-pilot de consolidare a pieței de hidrogen a UE pentru o perioadă de cinci ani.

Regulamentul se concentrează, de asemenea, pe creșterea investițiilor în infrastructura de hidrogen, în special în regiunile carbonifere, promovând tranziția către surse de energie sustenabile, cum ar fi biometanul și hidrogenul cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

„Industriile siderurgice și chimice din Europa, care sunt greu de decarbonizat, vor fi plasate în centrul dezvoltării unei piețe europene a hidrogenului”, a declarat Jens Geier (S&D, Germania), raportor pentru directivă. Acest lucru va permite eliminarea treptată a combustibililor fosili din industrie, asigurarea competitivității europene și menținerea locurilor de muncă într-o economie sustenabilă. Normele de separare pentru operatorii de rețele de hidrogen vor corespunde celor mai bune practici existente pe piața gazelor și a energiei electrice.”

Raportorul pentru regulament, Jerzy Buzek (PPE, Polonia), a declarat: „Noul regulament va transforma actuala piață a energiei într-una bazată în principal pe două surse – energia electrică verde și gazele verzi. Acesta este un pas uriaș în direcția îndeplinirii obiectivelor ambițioase ale UE în materie de climă și a sporirii competitivității UE pe piețele mondiale. Am introdus o opțiune legală pentru țările UE de a opri importul de gaze din Rusia în cazul în care există o amenințare la adresa securității, ceea ce le oferă un instrument de eliminare treptată a dependenței noastre de un monopol periculos.”

După aprobarea Parlamentului, Consiliul trebuie, de asemenea, să adopte în mod oficial legislația înainte de a intra în vigoare.

Context. Anul trecut, Comisia Europeană a propus modificări ale pieței de energie electrică a UE, după ce prețurile la energie electrică din UE au urcat la niveluri record ca urmare a întreruperii livrărilor de gaz rusesc în urma invaziei din Ucraina.

Prețurile energiei au crescut de la jumătatea anului 2021, inițial în contextul redresării economice post-COVID-19. Cu toate acestea, prețurile la energie au crescut brusc din cauza problemelor de aprovizionare cu gaze în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei din februarie 2022. Prețurile ridicate ale gazelor au avut un efect imediat asupra prețurilor energiei electrice, deoarece acestea sunt legate între ele în cadrul sistemului ordinii de merit, unde cea mai scumpă sursă de energie (de obicei bazată pe combustibili fosili) stabilește prețul global al energiei electrice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: