Parteneriatul din energie cu Republica Moldova va fi extins. Mai multe conexiuni între rețelele de transport ale electricității, creșterea capacității și extinderea gazoductului Iași – Ungheni

energie electrica, curent, retea electrica, stalp Sursa foto: Parlamentul European

Construirea liniei de importanță strategică Suceava-Bălți, interconexiunea pe linia Huși – Cioara, extinderea gazoductului Iași – Ungheni până la Chișinău și creșterea capacității de transport pe acesta sunt obiectivele principale ale Memorandumului de înțelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova adoptat zilele trecute.

Potrivit unei comunicări a Ministerul Energiei, condus de liberalul Virgil Popescu, partea românească a insistat pentru adoptarea acestui Memoradum de parteneriat în domeniul energetic. Dincolo de obiectivele mari menționate și care au o durată de implementare până în 2031, mai sunt vizate și cuplarea pieței de energie din România cu cea din Moldova, prin desemnarea OPCOM operator al celor două burse de energie și realizarea unui studiu de sistem comun pentru identificarea celei mai bune soluții pentru realizarea celei de-a treia linii electrice de interconectare la nivelul de tensiune de 400 kV dintre România și Republica Moldova.

„Cooperarea este esențială pentru întărirea securității și independenței energetice. România a fost, este și va fi un susținător al Republicii Moldova prin intermediul realizării unor proiecte concrete. Exemplu stă operaţionalizarea Interconectorului Iaşi-Ungheni-Chişinău (finalizat în 2021) şi conectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova la reţeaua continentală, puternic susţinută de România în forurile europene. Și nu ne vom opri aici. Prin Memorandumul semnat astăzi începem o nouă etapă a cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Moldova”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

România are deja conexiune pe rețeaua de trasnport electricitate cu Moldova și, pe aici, se fac unele schimburi comerciale. România are și conexiune gazieră cu vecinii, pe sub Prut, prin intermediul gazoductului Iași – Ungheni, finalizat în 2021 de Transgaz și care are o capacitate de 1,85 miliarde de metri cubi anual. Acesta nu a fost folosit, până acum, decât sporadic. Au existat unele exporturi de gaz și unele importuri, însă, chiar și după izbucinrea războiului din Ucraina, autoritățile de la Chișinău au preferat să aducă în continuare, sub un contract pe termen lung, gaze de la Gazprom Rusia.

Republica Moldova are un consum anual de electricitate de circa 3,8 GWh și un consum de gaze de circa 1 miliard de metri cubi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: