Patria Bank raportează un profit net de 10 milioane de lei, în primul trimestru, în creștere cu 24%

Valentin Vancea Patria Bank Sursa foto: Facebook / Patria Bank

Banca românească Patria Bank, listată pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București, a încheiat primul trimestru din 2025 cu un profit net de 10 milioane de lei, în creștere cu 24% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul consolidării activității comerciale și optimizării operațiunilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Rezultatele înregistrate în primul trimestru din 2025 confirmă stabilitatea modelului nostru de afaceri și capacitatea de adaptare la un mediu economic volatil. Prin consolidarea echipei comerciale, diversificarea portofoliului de produse și eficientizarea proceselor, am reușit să creștem profitabilitatea și să ne menținem indicatorii de risc la un nivel scăzut. Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc, având ca direcție principală finanțarea companiilor de dimensiuni micro, mici și mijlocii, a sectorului agro și a proiectelor de energie verde”, a declarat Valentin Vancea, Director General Patria Bank.

În T1 2025, venitul net bancar a crescut cu 13% comparativ cu primul trimestru din 2024, ajungând la 56,8 milioane de lei, în timp ce cheltuielile operaționale au crescut moderat cu doar 2%, în ciuda presiunilor inflaționiste și a investițiilor în dezvoltarea sistemelor IT și de securitate cibernetică realizate de bancă. Rata cost/venituri s-a redus semnificativ, de la 81% în primele trei luni din 2024 la 73% în T1 2025, iar în absența taxei pe cifra de afaceri de 2%, acest indicator s-ar fi situat la 71%. Rentabilitatea capitalurilor proprii (RoE) a crescut la 9,3%, de la 8,1% în T1 2024, iar rentabilitatea activelor (RoA) a urcat la 0,9% de la 0,8%.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

La nivelul activelor, banca a înregistrat o creștere de 4% față de sfârșitul anului 2024, totalizând 4,7 miliarde de lei. Portofoliul de credite nete a crescut cu 7%, până la 2,5 miliarde de lei, ca urmare a intensificării activității de creditare în segmentele Micro, IMM & Corporate și Agro. Vânzările de credite noi către companii au crescut cu 56% față de perioada similară din 2024, ajungând la 408 milioane de lei. Segmentul IMM & Corporate a avut o evoluție solida, înregistrând o creștere de 61% a vânzărilor de credite noi, în timp ce segmentul Micro a crescut cu 60%, iar cel Agricol cu 39%.

În zona creditelor destinate persoanelor fizice, Patria Bank a continuat promovarea activă a produselor de creditare, înregistrând un avans de 72% al vânzărilor de credite negarantate, până la 50,7 milioane de lei. De asemenea, vânzările de credite garantate au crescut cu 57%, susținute de lansarea unui nou produs de creditare pentru investiții imobiliare în euro, cu dobândă fixă în primii cinci ani.

Banca a menținut o politică prudentă în ceea ce privește gestionarea riscurilor, rata expunerilor neperformante (NPE) scăzând de la 5,2% în martie 2024 la 3,9% la finalul primului trimestru din 2025, iar Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a situat la 57%.

Structura bilanțieră a fost optimizată printr-o reducere a concentrării surselor de finanțare scumpe și prin orientarea către surse pe termene mai scurte, care asigură un cost de finanțare mai competitiv. Raportul credite/depozite a crescut la 72%, de la 67% la sfârșitul anului trecut, evidențiind un avans semnificativ al activității de creditare.

„Performanța financiară din T1 2025 confirmă direcția sănătoasă în care evoluează Patria Bank. Avansul veniturilor, eficientizarea operațiunilor și consolidarea profitabilității reflectă un model de business sustenabil, capabil să genereze valoare pentru acționari, în timp ce susține economia reală. Reducerea semnificativă a ratei cost/venituri demonstrează o capacitate îmbunătățită de a transforma creșterea veniturilor în rezultate concrete, cu un impact pozitiv asupra stabilității și perspectivelor băncii”, a declarat Georgiana Stanciulescu, Director Financiar Patria Bank.

În primele trei luni ale anului, Patria Bank a continuat procesul de inovare și digitalizare, implementând noi produse și tehnologii menite să îmbunătățească experiența clienților și eficiența operațională. Totodată, banca a susținut activ programele de finanțare verde și investițiile în proiecte de energie regenerabilă, consolidându-și angajamentul pentru susținerea afacerilor antreprenoriale orientate spre o dezvoltare responsabilă.

La finalul primului trimestru din 2025, rata fondurilor proprii totale s-a situat la un nivel solid de 20%, peste cerințele reglementate, confirmând o poziție financiară sănătoasă și capacitatea de a susține planurile de creștere pe termen lung.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.