Patronatele din Concordia: Prin pachetul de măsuri fiscale, Guvernul vrea să strângă 100 miliarde lei în plus, dar să facă economii de numai 16 miliarde, până în 2028 / 85% din efort, pe mediul privat / Taxa pe cifra de afaceri se va transfera în prețuri

Radu Burnete

Confederația Patronală Concordia, care reunește peste 2.000 de firme active în România, afirmă că pachetul de măsuri fiscale lansat marți în dezbatere publică pune 85% din efort pe mediul privat, deoarece vrea să strângă venituri de 100 de miliarde lei în plus, dar să facă economii de numai 16 miliarde lei, până în 2028. Totodată, patronatele afirmă că taxa de 1% pe cifra de afaceri se va transfera în prețuri și va reduce investițiile. Totodată, companiile spun că unele măsuri nu sunt limitate în timp, nu lasă timp de adaptare și vor crea blocaje în anumite industrii.

„O primă reacție la pachetul de măsuri fiscale pe care de abia astăzi l-am văzut, după două luni de discuții fără un text oficial, este că el ridică o serie de probleme majore dintre care voi puncta două. Prima este raportul dintre venituri și cheltuieli. Guvernul vrea să colecteze 100 de miliarde în plus până în 2028, dar să facă o economie de doar 16 miliarde în aceeași perioadă. Dacă inițial se vorbea de un efort egal, acum efortul este de 85% pe mediul privat și de 15% pe aparatul bugetar. Pe partea de cheltuieli măsurile propuse sunt neconvingătoare”, afirmp directorul executiv al Concordia, Radu Burnete.

Conform lui, a doua problemă a pachetului fiscal este că păstrează taxarea cifrei de afaceri a celor mai mari companii din România, „cea mai neeconomică dintre toate măsurile propuse”, care se va transfera în prețuri și va reduce investițiile.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

„Am publicat recent o amplă analiză în care explicam de ce această taxă se va transfera în prețuri, este discriminatorie, va reduce investițiile și va afecta foarte multe companii românești pe care ar trebui să le încurajăm să se extindă în regiune și va avea un impact negativ deosebit în multe sectoare economice. Coaliția de guvernare își asumă consecințele economice nefaste ale unei astfel de măsuri, noi am spus și spunem că ele nu vor întârzia să apară”, arată Burnete.

Potrivit lui, perioada de consultări este extrem de scurtă, iar unele măsuri nu sunt limitate în timp, nu lasă timp de adaptare și vor crea blocaje în anumite industrii.

„Avem în final un text, dar foarte puțin timp pentru discuții, câteva zile practic dacă mai are cineva răbdare să asculte. Mâine premierul a convocat patronatele și sindicatele pentru un Consiliul Tripartit. O să mergem să înțelegem ce are în vedere Guvernul, acum că avem un pachet oficial pe masă și o să ridicăm toate problemele pe care le anticipăm. Timp să facem o evaluare minuțioasă a acestui proiect nu avem, dincolo de problemele mari pe care le are. Ne așteptăm să descoperim curând erori de natură legislativă în el. Dincolo de aceste erori și de taxa pe cifra de afaceri pe care o aminteam mai devreme, multe dintre măsuri nu sunt limitate în timp, nu lasă timp suficient de adaptare, nu au termene clare când vor intra în vigoare și ne așteptăm să creeze blocaje și probleme în mai multe industrii fără a-și atinge țintele de colectare. Înțelegem că Guvernul trebuie să rezolve problema deficitului bugetar, dar la o primă vedere nu suntem convinși că a ales soluția corectă și regretăm că timp de câteva luni am discutat pe zvonuri și acum că avem o propunere oficială mai avem 1-2 zile pentru consultare”, conchide Burnete.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Uite o sa spun o chestie care nu place: statul trebuie sa creasca taxele pentru ca privatii vor servicii mai bune. Iar asta nu e intotdeauna ce pare sau ce se gandeste lumea!

    Mi se pare fascinant cum se rostogoleste treaba cu microintreprinderile care, saracele, trebuie sa plateasca mai mult ca sa se plateasca pensii speciale… Unii dintre cei mai blamati posesori de pensii speciale sunt judecatorii. Dar ce sa vezi microintreprinderile nu pot exista fara judecatori, care sa isi finalizeze procesele! Fara forta statului si fara tribunale, cred maxim 30% dintre contracte dintre o firma mica si una mare s-ar executa; firmele mari au o placere sa nu plateasca ce nu e obligatoriu; fara tribunale cine le obliga? Fara tribunale, sunt sigur ca 50% din salarii nu s-ar plati deloc, iar 25% mai putin si cu intarziere. Judecatorii considera ca merita acesti bani pentru ca sunt pusi sa judece tot felul de prostii care le mananca nervii. Aici privatii vor servicii mai bune pentru ca se asteapta ca tribunalul sa aiba rabdare sa ale asculte problema, justificata sau nu. Pe vremea comunistilor, nu existau procese ca “firma X nu a respectat clauza N din contract”… Partea amuzanta este ca judecatorii au si parghia prin care isi obtin pensiile!
    Putem face aceeasi teorie si cu armata. Rusia tocmai ne-a adus aminte ce patim daca nu avem armata. Aletrnativa e sa nationalizam masiv industria si atunci privatii se vor bucura ca s-au marit salariile la stat. Si ei vor fi ajuns, fara voia lor, la stat.
    Dar lumea intelege statul = functionarul de la primarie, de care nu ai nevoie, el in mod particular!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.