Peste 250.000 de greci și-au instalat pe telefoane aplicația prin care pot vâna evazioniști/ În mai puțin de trei luni, au fost făcute aproape 160.000 de reclamații la Fisc/ Cine prinde un evazionist poate primi un bonus de 3.000 de euro de la stat

grecia steag Sursa foto: pixabay.com

Aplicația “appodixi”, care permite cetăţenilor greci să verifice autenticitatea şi conţinutul chitanţelor de la casele de marcat şi descoperă că acestea fie nu sunt autentice, fie nu au fost transmise Autorităţii Independente pentru Venituri Publice (AADE), are deja peste 250.000 de utilizatori, scrie Business Daily.

Numărul acestora a crescut foarte mult după ce în toamna anului trecut autoritățile au spus că bonusul oferit de stat celor care identifică un evazionist urmează să crească de la 100 la 3.000 de euro bonus. Tot atunci, Ministerul Economiei şi AADE au prezentat o altă platformă “pentru plângerile cetăţenilor”, disponibilă pe portalul digital myAADE (myaade.gov.gr) prin care părţile interesate pot transmite automat plângerile şi informaţiile lor, cu precizarea numelui sau în mod anonim, pe diverse teme: corupţie, evaziune fiscală şi încălcări ale dispoziţiilor vamale.

De la lansarea aplicației, le finele lunii octombrie 2023, după cum a anunțat ertnews.gr, au fost făcute 153.380 de plângeri , dintre care 69.046 sunt cu nume și 84.334 sunt anonime.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

La acest număr se adaugă alte 5.559 de cazuri de plângeri (922 cu nume și 4.637 anonime) care au fost făcute pe platforma “Plângeri cetățenești”, ceea ce aduce numărul total aproape de 159.000.

Majoritatea plângerilor se referă la neemiterea de chitanțe, chitanțe falsificate, corupție și alte încălcări fiscale, care la rândul lor sunt verificate de AADE după evaluarea conținutului și gravității cazurilor.

Concret, reclamațiile – informații transmise pe platformă sunt canalizate sistematic și automat, în funcție de subiect și conținut, către structurile competente pentru investigații sau controale suplimentare, după caz.

În ceea ce privește “Appodixi”, măsura a facilitat autorităților de control identificarea a zeci de cazuri de emitere de chitanțe fictive sau neemitere de chitanțe. Prin intermediul aplicației “Appodixi” au fost identificate cazuri de întreprinderi care au înscris o sumă diferită pe chitanță și o sumă diferită în registrele electronice myDATA.

Aplicația mobilă funcționează după cum urmează: utilizatorul deschide aplicația și, prin intermediul camerei mobile, “scanează” codul QR al chitanței.

În funcție de starea chitanței, aplicația generează următoarele mesaje:

  • Chitanța a fost transmisă către AADE. În acest caz, sunt afișate detaliile chitanței (numărul casei de marcat, numărul de TVA al societății, numărul chitanței, data și ora tranzacției, valoarea tranzacției cu TVA și, în cazul tranzacțiilor cu benzinării, cantitatea și tipul de combustibil). Apoi, se verifică dacă informațiile afișate în aplicație sunt identice cu cele afișate în chitanță. Adică, dacă valoarea afișată pe chitanță este aceeași cu valoarea care a fost transmisă către AADE. Dacă există o diferență, înseamnă că probabil a existat o intervenție în mecanismul fiscal al întreprinderii, astfel încât pe chitanța clientului apare o sumă diferită și o altă sumă, mai mică, este transferată către AADE.
  • Chitanța este declarată, dar chitanța nu a fost încă transmisă către AADE. În acest caz, se menționează data și ora dincolo de care chitanța ar fi trebuit să fie trimisă la AADE. În cazul în care chitanța a fost emisă înainte de acest moment, se indică raportul de netransmitere a chitanței.
  • Codul QR nu poate fi citit sau casa de marcat nu este declarată sau nu este activă. În acest caz, se indică transmiterea unei sesizări prin aplicație.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.