Petrolul scade aproape de cele mai mici cotații din 2022, din cauza îngrijorărilor economice / În același timp, au fost atenuate temerile că va fi mai puțin petrol pe piață după plafonarea de preț impusă petrolului rusesc

petrol 1 Sursa foto: Pixabay

Cotațiile petrolului au scăzut miercuri, țițeiul Brent ajungând aproape de nivelul minim din acest an, pe fondul  îngrijorărilor legate de recesiune și de atenuarea temerilor că o plafonare occidentală a prețului petrolului rusesc ar reduce semnificativ oferta, scrie Reuters.

Avertismentele marilor bănci americane privind o probabilă recesiune anul viitor au cântărit și au susținut dolarul american. Un dolar mai puternic face ca petrolul să fie mai scump pentru deținătorii de alte monede și tinde să diminueze apetitul pentru activele de risc.

Țițeiul Brent a scăzut cu 1,05 dolari, sau 1,3%, la 78,30 dolari pe baril până la ora 10.20 GMT. Acesta a atins anterior 77,74 dolari, cel mai mic nivel din 3 ianuarie. Petrolul american a scăzut cu 1,24 dolari sau 1,7% la 73,01 dolari și a atins 72,25 dolari, cel mai mic nivel de la sfârșitul lunii decembrie.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Există încă tone de incertitudine pe piețe astăzi”, a declarat Claudio Galimberti, vicepreședinte senior la Rystad Energy, adăugând că producția de țiței din Rusia ar putea să nu scadă atât de mult pe cât se aștepta mai devreme.

Brent s-a stabilizat marți sub 80 de dolari pentru a doua oară în 2022 și a anulat câștigurile din acest an, care au ridicat prețurile aproape de maximul istoric de 147 de dolari în martie, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Temerile că plafonarea prețului la țițeiul rusesc ar putea provoca un șoc al ofertei s-au atenuat. Rusia, a relatat miercuri cotidianul Vedomosti, ia în considerare mai multe opțiuni, inclusiv interzicerea vânzărilor de petrol către unele țări, pentru a contracara plafonul impus de puterile occidentale.

Un anumit sprijin pentru prețuri a venit din partea speranțelor privind o revenire a cererii chinezești.

China a anunțat miercuri cele mai radicale modificări ale regimului său anti-COVID de la începutul pandemiei, relaxând regulile care au limitat răspândirea virusului, dar care au blocat a doua economie a lumii și au declanșat proteste.

De asemenea, a oferit sprijin și raportul de marți al grupului industrial American Petroleum Institute care, potrivit unor surse de pe piață, a declarat că stocurile de țiței au scăzut cu aproximativ 6,4 milioane de barili.

În centrul atenției se află cel mai recent raport privind aprovizionarea din SUA al Administrației pentru Informații în domeniul Energiei, care va fi publicat la ora 15.30 GMT, pentru a vedea dacă acesta va confirma sau nu scăderea mare a stocurilor de țiței.

 



Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: