Piața NFT-urilor, în plină prăbușire: primul tweet al fondatorului Twitter, vândut inițial cu 2,9 milioane de dolari, a ajuns să valoreze acum sub 14.000 de dolari

Foto: Jack Dorsey, fondatorul Twiter /Sursa: Wikipedia

Primul tweet al lui Jack Dorsey, fondator Twitter, s-a vândut anul trecut cu 2,9 milioane de dolari, iar acum ar putea ajunge sub 14.000 de dolari. Ofertele modeste pentru tweet, convertit anul trecut într-un token nefungibil, arată o piață NFT în curs de maturizare, arată o analiză The Wall Street Journal.

NFT-urile reprezintă drepturile de proprietate asupra unor opere de artă sau ”obiecte” digitale, iar în pandemie prețul acestora a explodat.

Sina Estavi, directorul executiv al companiei de blockchain Bridge Oracle, cu sediul în Malaezia, a plătit 2,9 milioane de dolari în martie anul trecut pentru NFT, un certificat digital care spune că deține tweet-ul lui Dorsey, cu textul “just setting up my twttr”.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

NFT-urile există pe blockchain alături de criptomonede și servesc drept certificate de autentificare pentru cei care cumpără bunuri digitale originale.

La momentul achiziției, domnul Estavi a scris pe Twitter: “Acesta nu este doar un tweet! Cred că peste câțiva ani oamenii vor realiza adevărata valoare a acestui tweet, precum tabloul Mona Lisa”.

Acum, Estavi a scos NFT-ul la licitație și l-a listat pe o piață NFT numită Opensea, așteptându-se să se vândă pentru cel puțin 50 de milioane de dolari. El s-a angajat să doneze cel puțin 50% din încasări unei organizații caritabile numite GiveDirectly, care permite oamenilor să trimită bani direct unor persoane, fără condiții privind modul în care trebuie cheltuiți banii.

Cu toate acestea, vineri seară, la o zi după ce Tesla Inc. CEO-ul Elon Musk a făcut o ofertă de cumpărare a Twitter pentru 43 de miliarde de dolari, cea mai mare ofertă pentru primul tweet din istorie a fost de doar aproximativ 13.940 de dolari, potrivit Opensea. Estavi a declarat că acum se gândește dacă va continua licitația.

Ofertele scăzute vin în contextul în care piața NFT a încetinit în ultimele luni. Vânzările lunare globale de NFT au totalizat aproape 5 miliarde de dolari în luna august a anului trecut, potrivit CryptoSlam Inc, un site care reunește date despre NFT. În martie, vânzările au scăzut la 2,4 miliarde de dolari.

“Nu cred că este surprinzător faptul că asistăm la o mică răcire, așa cum vedem și pe alte piețe”, a declarat Jonathan Victor, lider în domeniul NFT și al jocurilor de noroc la Protocol Labs Inc., un proiect de cercetare și dezvoltare open source. El a spus că 2021 a fost anul de descoperire pentru NFT-uri, ceea ce a dus la evaluări ridicate. NFT-urile au permis inițial artiștilor și altor creatori o altă cale de a fi recompensați pentru munca lor.

Acum, piața se extinde, mai multe companii tradiționale se implică, iar accentul se mută pe utilitatea pe care o pot oferi NFT-urile – inclusiv pentru a servi drept bilete de intrare în spații exclusive – ceea ce duce la mai multe certificate digitale care nu vin cu o etichetă de preț mare, a spus expertul citat de Wall Street Journal. (Foto: Jack Dorsey / Wikipedia)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: