Piloții suedezi, danezi și norvegieni nu vor relua greva, după ce au acceptat un acord salarial

Redacția aug. 6, 2022 0 comentarii
piloti

Membrii sindicatelor piloților suedezi, danezi și norvegieni au votat pentru adoptarea unui acord colectiv încheiat cu compania aeriană SAS luna trecută și, prin urmare, nu își vor relua greva, au declarat sâmbătă sindicatele, potrivit Reuters.

În Danemarca, 93% dintre membrii sindicatelor pilot au votat în favoarea acordului.

„Sunt incredibil de fericit de marele sprijin acordat acordului, nu în ultimul rând atunci când am trecut printr-un conflict atât de lung și dur”, a declarat Henrik Thyregod, președintele sindicatului piloților danez.

„Membrii au înțeles clar gravitatea (situației) și asta arată cât de puternică este unitatea dintre piloți”, a spus el.

Sindicatele din Norvegia și Suedia au declarat că majoritatea membrilor lor au susținut acordul, dar nu au dezvăluit imediat câți au votat pentru.

Acordul implică salarii mai mici și ore mai lungi pentru piloți, dar și un angajament din partea SAS, ai cărei cei mai mari proprietari sunt guvernele Suediei și Danemarcei, de a reangaja piloții disponibilizați în timpul pandemiei.

Noul acord de negociere colectivă dintre SAS și sindicate necesită, de asemenea, aprobarea unei instanțe americane care se ocupă de interesele creditorilor.

Conform acordului, piloților li s-a oferit garanția că SAS nu va înființa noi filiale în condiții diferite decât cele convenite acum, a declarat Dansk Metal, sindicatul care reprezintă piloții danezi, într-un comunicat.

SAS a ținut la sol aproximativ 3.700 de zboruri în timpul unei greve paralizante de 15 zile în iulie. Compania, care a solicitat protecția SUA în caz de faliment în a doua zi a grevei, a estimat că acțiunea a costat-o ​​peste 145 de milioane de dolari în timpul sezonului de vârf profitabil al călătoriilor de vară.

SAS, care avea deja pierderi înainte de pandemie din cauza concurenței în creștere din partea transportatorilor low-cost, a spus că trebuie să reducă mai mult costurile și să strângă mai mult capital pentru a supraviețui.

În timp ce guvernul suedez a respins pledoaria companiei pentru mai mulți bani, Danemarca spune că ar putea injecta fonduri noi dacă SAS găsește sprijin și din partea investitorilor din sectorul privat.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *