John Ray, noul CEO şi director de restructurare al FTX, a declarat că platforma de tranzacţionare a criptomonedelor, aflată în faliment, este ”în proces de eliminare a funcţionalităţii de tranzacţionare şi retragere” şi că ”mută cât mai multe active digitale către un nou custode, un portofel rece”, potrivit unei declaraţii postate pe Twitter de consilierul general al companiei, Ryne Miller, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Anunţul vine în timp ce FTX a trecut prin ceea ce numeşte ”tranzacţii neautorizate” care au început în câteva ore de la depunerea de către FTX a cererii pentru protecţia împotriva falimentului.
Atacul cibernetic a fost anunţat de un administrator pe canalul FTX de pe platforma, potrivit companiei de analiză blockchain Elliptic, şi a fost urmat de un tweet al lui Miller, care indică faptul că mişcările portofelului erau anormale.
Cifrele companiei de analiză Nansen, cu sediul în Singapore, publicate în noaptea de sâmbătă spre duminică, arată ieşiri nete de peste 2 miliarde de dolari de pe platforma globală FTX în 24 de ore.
Elliptic a constatat că 663 de milioane de dolar,i în diverse criptomonede, au fost scurse din portofelele criptografice ale FTX. Din această sumă, 477 de milioane de dolari au fost luate în operaţiunea de furt, în timp ce restul se crede că a fost mutat în depozit securizat de FTX.
Eliptic a descoperit că stablecoins şi alte criptomonede sunt convertite rapid în ether şi dai, pe platforme descentralizate, o tehnică despre care compania spune că este folosită în mod obişnuit de hackeri pentru a preveni capturarea lor.
”Modul în care aceste bunuri au fost mutate este foarte suspect”, a spus Tom Robinson, cercetător al Elliptic.
”Modele de tranzacţii foarte asemănătoare au fost observate în trecut în furturi pe scară largă – prin care activele furate sunt schimbate rapid pe platformele descentralizate, pentru a evita confiscarea.”
Noul şef al FTX a spus că platforma se coordonează cu forţele de ordine şi cu autorităţile de reglementare relevante cu privire la acest atac şi că depune ”toate eforturile” pentru a securiza toate activele la nivel global.
Miller, consilierul general al FTX, a spus că decizia de a împinge activele digitale în portofelul rece are rolul ”să atenueze daunele după observarea tranzacţiilor neautorizate”.
Oamenii care aleg să deţină criptomonede le pot stoca ”la cald”, „la rece”, sau o combinaţie a celor două. Un portofel fierbinte este conectat la internet şi permite proprietarilor un acces relativ uşor la monedele lor, astfel încât acestea să poată accesa şi cheltui criptomonedele, în timp ce depozitarea la rece se referă, în general, la criptomonede stocate în portofelele ale căror chei private nu sunt conectate la internet. Portofelele fierbinţi sunt expuse la posibile atacuri al hackerilor.