Au fost accesate 1,92 de miliarde de euro disponibile din Fondul local, componentă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru infrastructură mai prietenoasă cu mediul și dezvoltarea localităților, a anunțat Ministerul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației. Apelul de proiecte s-a încheiat în 30 iunie.
În luna iunie, au fost semnate primele 6 contracte de finanțare pentru această componentă a PNRR, a precizat ministrul Cseke Attila.
Autoritățile publice au depus în total 4.012 cereri pentru dezvoltarea durabilă a localităților din România.
Componenta are un buget total de 2,73 de miliarde de euro. Potrivit ministerului, banii vor merge înspre construirea de locuințe eficiente energetic pentru tineri și specialiști din sănătate și învățământ, investiții în mobilitatea urbană verde, înnoirea parcului de vehicule nepoluante pentru transport public, cu emisii zero de gaze de eșapament, achiziția de puncte de reîncărcare pentru vehiculele electrice și piste pentru biciclete în localități.
Din investițiile finanțate, autoritățile locale au accesat toate fondurile disponibile pentru elaborarea planurilor de amenajare a localităților. Totodată, fondurile pentru pistele de bicicletă, autobuze lungi pentru transportul în comun urban, troleibuze și stațiile de încărcare electrice aferente acestora, precum și pentru achiziționarea unor sisteme inteligente de management al transportului public în comun au fost accesate aproape în totalitate.
Autoritățile locale vor mai avea la dispoziție puțin peste 800 de milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare durabilă, pentru care Ministerul va deschide o a doua rundă de apeluri de proiecte, în care pot fi accesate fonduri pentru reabilitarea clădirilor publice din mediul rural, construirea de locuințe pentru tineri și specialiști, dar și tramvaie, microbuze și autobuze electrice mai mici.
Ministrul a amintit că unitățile administrativ-teritoriale au avut la dispoziție, în prima rundă, fonduri prealocate, din care au ales investițiile necesare pentru fiecare comunitate locală în parte.
Și pentru Componenta 5 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Valul Renovării, apelul de proiecte a fost închis în data de 30 mai, termen la care au fost depuse 1.437 de proiecte privind eficientizarea energetică și asigurarea siguranței seismice și la incendiu a clădirilor multietajate rezidențiale și publice – a precizat ministrul – și au fost semnate deja primele 17 contracte de finanțare cu beneficiarii proiectelor depuse.
Ieri a fost lansat și ultimul apel de proiecte din cadrul celor 20 de jaloane asumate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin PNRR, cu un buget de 299 de milioane de euro, pentru construcția a peste 100 de creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul și, până astăzi, au fost depuse 40 de cereri.
Numărul proiectelor depuse și bugetul rămas pot fi consultate, în timp real AICI