Efectivele de porci din Germania s-au redus la un nivel record, în timp ce producătorii se luptă cu creșterea costurilor de producție, adăugându-se astfel la lista industriilor germane afectate de criza energetică, scrie CNN.
Stocurile de porci și numărul fermelor de creștere a porcilor au scăzut “din cauza situației economice persistente și dificile”, a declarat Oficiul Federal de Statistică din Germania (Destatis) într-un comunicat de presă, adăugând că o creștere bruscă a costurilor cu energia, îngrășămintele și hrana pentru animale a dus la creșterea costurilor de producție.
Germania a înregistrat 21,3 milioane de porci la data de 3 noiembrie, o scădere de peste 10% față de anul precedent și o scădere de aproape 20% față de 2020, ajungând la un minim istoric, potrivit Destatis.
De asemenea, Germania a pierdut 1.900 de ferme de porci în acest an, după o scădere de 1.600 de ferme între 2020 și 2021.
În octombrie – cea mai recentă lună pentru care sunt disponibile date – costurile de producție pentru toată carnea au urcat cu aproape 47% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Destatis.
Producția de porci a atins un minim record în Germania. Datele reprezintă o altă lovitură pentru industria germană, care s-a luptat în ultimul an cu creșteri amețitoare ale prețurilor la energie, provocate de invazia Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.
Mulți producători din sectoarele consumatoare de energie, inclusiv din sectorul chimic, al sticlei și al metalelor, și-au redus producția, în timp ce unii concediază personal și își relocalizează părți din operațiuni în străinătate pentru a face față.
Până la două milioane de lucrători din Germania ar putea fi trimiși în concediu de odihnă în primăvara anului viitor, în timp ce angajatorii lor se vor confrunta cu prețurile ridicate la energie și cu o potențială penurie de gaze, a declarat în octombrie pentru CNN Marc Schattenberg, economist senior la Deutsche Bank Research.
Pentru fermele de porci, costurile energiei nu sunt singura problemă. Un focar de virus al pestei porcine africane în estul Germaniei, combinat cu o scădere a exporturilor către China – din cauza politicii sale stricte de zero-Covid, care a fost ridicată abia la începutul acestei luni – au provocat, de asemenea, dureri de cap pentru producători, potrivit asociației germane a industriei cărnii.