Porție redusă de cartofi la burger. Vara arzătoare micșorează recolta de cartofi din Europa

cartofi Sursa foto: Pixabay

Vara extrem de fierbinte din Europa ar putea avea ca rezultat cea mai mică recoltă de cartofi din ultimii ani, amenințând cu noi creșteri ale prețurilor alimentelor populare, cum ar fi cartofii prăjiți, în timp ce consumatorii se confruntă cu inflația în spirală, scrie Reuters.

Cartofii, un aliment de bază pentru gospodării, indiferent dacă sunt cumpărați în stare proaspătă sau ca produse preparate, cum ar fi cartofii prăjiți sau chipsurile, se numără printre culturile de vară care au suferit anul acesta din cauza temperaturilor record și a celei mai grave secete din Europa din ultimii 500 de ani.

Condițiile uscate din Germania, Franța, Țările de Jos și Belgia – centura de nord-vest care reprezintă cea mai mare producție de cartofi din Uniunea Europeană – ar putea împinge producția UE la cel mai scăzut nivel înregistrat, sub cea observată în 2018, lovit similar de secetă, potrivit analiștilor World Potato Markets.

Creșterea prețurilor la energie și la alimente au generat o creștere bruscă a inflației, care în zona euro a crescut la 9%, niveluri nemaivăzute în jumătate de secol.

Producătorii europeni avertizează că estimările recoltei sunt provizorii înainte ca recolta principală să înceapă în septembrie și că aversele de ploaie și temperaturile mai scăzute recente pot aduce o îmbunătățire târzie a situației. Dar, în unele ferme, există puține speranțe.

În Juelich din vestul Germaniei, cultivatorul Erich Gussen spune că jumătate din recoltă poate fi pierdută din cauza secetei și că orice ploaie acum ar veni prea târziu. „Nimic nu va continua să crească aici”, a spus el, cercetând un teren zdrobit.

Ministerul Agriculturii din Germania nu a dat o prognoză a recoltei într-un raport de recoltă din 26 august, dar a spus că perspectivele pentru recolta de cartofi s-au „înrăutățit drastic”.

Serviciul de monitorizare a culturilor din UE și-a redus săptămâna aceasta prognoza privind randamentul lunar al cartofilor cu 2,5%, deși perspectiva revizuită a fost egală cu media ultimilor cinci ani.

Franța poate fi lovită puternic. Randamentele de acolo pot fi cu cel puțin 20% sub media pe 20 de ani, conform grupului francez de producători UNPT, pe baza ultimelor studii de teren.

Irigarea a redus efectul secetei asupra fermelor dotate, dar plantele s-au ofilit și în perioadele calde succesive.

„În timp ce cu stresul hidric ne putem descurca, cu stresul termic nu putem face nimic”, a spus Geoffroy d’Evry, un cultivator la nord de Paris și șeful UNPT. „Am mai avut perioade de căldură, dar în ceea ce privește vârfurile de temperatură și durata lor, nu am văzut niciodată asta”.

Căldura este văzută ca un risc atât pentru producții, cât și pentru calitate, forma și culoarea tuberculilor fiind modificate de temperaturile ridicate.

Acest lucru ar putea crea bătăi de cap pentru procesarea cartofilor, pentru care contractele prevăd criterii precum cât de lungi ar trebui să fie cartofii prăjiți.

„Va costa mai mult pentru industrie, mai mult pentru consumator, dar cel mai mare cost va fi pentru fermieri”, a declarat Christophe Vermeulen, directorul executiv al grupului industrial belgian Belgapom, estimând că recolta țării ar putea scădea cu până la 30%.

Pascal Willaert, co-manager al Maison Antoine, unul dintre cele mai faimoase standuri din Bruxelles, care vând cartofi prăjiți renumiți în Belgia, spune că o disponibilitate mai mică de cartofi de calitate va crește probabil prețurile și mai mult.

„Este prea devreme să spunem cât de mult, dar ceea ce este sigur este că nu ne îndreptăm către prețuri mai mici”, a spus el.

Magazinul său a crescut deja prețurile cu aproximativ 10% în acest an din cauza costurilor cu energia, care pot cântări mai mult decât prețurile la cartofi în costul de a face cartofi prăjiți.

Firmele internaționale de produse alimentare precum McDonald’s au majorat, de asemenea, prețurile în acest an, ca răspuns la creșterea costurilor mărfurilor.

Nici McDonald’s, nici McCain Foods, un mare producător de cartofi prăjiți congelați din Europa pentru McDonald’s și propriile mărci de retail, nu au răspuns solicitărilor cu privire la posibilul impact al recoltei europene.

Fermierii francezi în 2018 au fost nevoiți să renegocieze contracte cu cumpărători precum McCain pentru a permite cartofi prăjiți mai scurți după seceta din acel an. Bernard Ouillon, directorul general al organismului francez din sectorul cartofilor GIPT, a declarat că ar putea exista probleme similare în acest an.

Pe bursa EEX, cele mai active futures europene pe cartofi, pentru livrarea în aprilie 2023, au crescut cu aproape 50% în acest an, ajungând la un nivel maxim la începutul lunii august.

Orice creștere a prețurilor cu amănuntul este puțin probabil să diminueze cererea de produse de bază accesibile, cum ar fi cartofii prăjiți congelați, în ciuda presiunii inflației asupra gospodăriilor, a adăugat Ouillon.

La Bruxelles, clienții Maison Antoine, precum lucrătorul în servicii IT, Helain Schoonjans, au spus că este puțin probabil să fie descurajați de prețurile a ceea ce este un deliciu ocazional la masă.

Dar în lanțul de aprovizionare, fermele și companiile ar putea fi nevoite să muncească din greu pentru recoltare, spre deosebire de acum doi ani, când blocajele cauzate de coronavirus au lăsat stocurile de cartofi acumulate în nordul Europei.

„Oamenii se vor încredința până la capăt”, a spus d’Evry.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *