Premierul Nicolae Ciucă: Vrem să ajungem la o înțelegere cu Comisia Europeană ca pensiile militare să fie considerate pensii de serviciu, nu pensii speciale, la fel ca în alte state UE

ciuca Foto: Captura video, guvern

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că Guvernul continuă demersurile pentru a ajunge la o înțelegere cu Comisia Europeană ca, în conformitate cu principiile pe care le respectă și celelalte state din UE, pensiile militare să fie considerate pensii de serviciu, nu pensii speciale.

„În ceea ce privește pensiile militare, am discutat acest subiect inclusiv cu reprezentații Comisiei Europene, care au fost într-o vizită tehnică la București săptămâna trecută. Am discutat pe marginea raportului pe care l-a prezentat Banca Mondială, raport în cuprinsul căruia este scris foarte clar că pensiile militare nu intră la capitolul de pensii speciale, ci intră la capitolul pensii de serviciu. Pensiile militare au fost modificate prin lege și sunt pe bază de contrbutibtate. La nivelul nostru continuăm să susținem reforma sistemului de pensii pe bază de contributivitate. Și continuăm ca în demersurile pe care le vom face în continuare cu Comisia Europeană să ajungem foarte clar la înțelegere în conformitate cu principiile pe care le respectă și celelalte state din UE, conform cărora pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu […] Eu am vorbit despre un raport al Băncii Mondiale, este o stare de fapt care se regăsește în fiecare dintre țările Uniunii Europene. Nu este vorba despre a minți pe cineva”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Declarațiile sale vin după ce Comisia Europeană a transmis, la solicitarea Economedia, că susține în continuare reforma pensiilor militare, în cadrul reformei pensiilor speciale, jalon care trebuie îndeplinit de România până la finalul acestui an.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Întrebarea a fost pusă în contextul în care Banca Mondială, consultantul însărcinat să propună reforme, a propus Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală, motivând acest lucru prin faptul că o propunere de scădere a benefiicilor ar putea declanșa un exod al cadrelor militare, într-un moment în care există o zonă de război aproape de România, arăta documentul obținut de Economedia.

Amintim că inclusiv premierul Nicolae Ciucă este unul dintre beneficiarii de pensie militară, care i-a adus în 2021 venituri de 214.990 lei, cu mult peste salarii (indemnizație ministru + indemnizație prim-ministru), care au totalizat în același an 166.129 lei, potrivit celei mai recente declarații de avere.

Totodată, Comisia Europeană a declarat, vineri, într-un răspuns pentru G4Media.ro, că plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii face parte din măsura reforma sistemului public de pensii și că un obiectiv al noii legislații convenit prin PNRR este ”menținerea stabilă pe termen lung (2022-2070) a cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) la 9,4% din PIB, inclusiv un mecanism de frânare în cazul în care plafonul de cheltuieli este depășit”. (Detalii, AICI)

Ciucă a reiterat că a discutat cu Comisia înlocuirea plafonului de 9,4% cu un alt indicator de disciplină financiară.

„Atunci când am realizat conferința de presă în timpul vizitei pe care am efectuat-o la Bruxelles și în urma întâlnirilor pe care le-am avut cu oficialii europeni, inclusiv cu președinta Comisiei Europene, unul dintre subiectele discutate a fost ca acel plafon de 9,4% din PIB pentru pensii să poată fi înlocuit cu un alt indicator, un indicator de disciplină financiară care este prevăzut în PNRR, fiind vorba despre jalonul care ne obligă să realizăm reforma pensiilor. Totodată discutăm de un alt jalon care ne obligă să realizăm și reforma salarizării”, a precizat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.