Președintele Iohannis cere discutarea urgentă a crizei prețurilor la energie în Consiliul European, care reunește șefii de stat și de guvern din UE

G4Media sept. 30, 2021 1 comentarii
Energie electrica

Președintele Klaus Iohannis a solicitat joi discutarea urgentă de către șefii de stat și de guvern din UE, în Consiliului European, a temei privind creșterea prețurilor la energie, potrivit unui comunicat de presă.

Șeful statului a făcut acestă solicitare la o întâlnire în format videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, şi alți lideri europeni, în pregătirea reuniunii informale a Consiliului European și a Summitului UE – Balcanii de Vest din perioada 5-6 octombrie 2021, de la Brdo, Slovenia.

Iohannis a cerut găsirea unor ”soluții europene comune” pe baza propunerilor care urmează să fie făcute de către Comisia Europeană şi a contribuției miniștrilor de specialitate din statele membre ale Uniunii Europene, astfel încât să poată fi atenuate efectele creșterilor prețurilor la energie pentru cetățenii europeni.

Prețurile la gazele naturale și la energia electrică au început să crească în aproape toate statele membre UE din primul trimestru al acestui an în urma unui comul de factori: creșterea consumului post-pandemie, creșterea costului energiei poluante, reducerea de către Rusia a livrărilor de gaze.

Parlamentul României a adoptat deja o legea care prevede ajutoare pentru consumatorii vulnerabili, iar guvernul Cîțu discută și alte modalități de susținere a consumatorilor. Premierul Florin Cîțu a enunțat și soluția unei plafonări a prețurilor în cazul în care și alte state UE vor adopta o soluție similară.

(Sursa foto: ANRE)

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.