Președintele PSD Marcel Ciolacu: Impozitarea proprietăților în funcție de grila notarială ar putea fi amânată sau schimbată. Avem cel mai mic nivel din UE al impozitării proprietăților

imobiliar, locuinta, prima casa Sursa foto: FNGCIMM

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, marți, că impozitarea proprietăților în funcție de grila notarială ar putea fi amânată sau schimbată, dacă nu poate fi implementată în forma actuală.

„Este posibil. Dacă nu se poate aplica imediat pentru că nu există digitalizarea la nivelul corespunzător este posibil să amânăm sau să fie propusă altă soluție la nivelul Ministerului Finanțelor. Avem cel mai mic nivel din UE al impozitării proprietăților”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat dacă ar putea fi schimbată impozitarea proprietăților în funcție de grila notarială, măsură recent introdusă.

Anterior, și premierul Nicolae Ciucă a anunțat că liderii coaliției de guvernare discută amânarea noilor impozite locale pe clădiri, prevăzute în codul fiscal. El a spus că această propunere a fost făcută de asociațiile primarilor de comune, orașe și municipii, care au reclamat dificultatea implementării noilor prevederi legale adoptate în vara acestui an.

Reamintim că Guvernul a aprobat recent modificări la Codul Fiscal, iar una dintre acestea vizează impozitarea proprietăților. Astfel, se elimină diferențierea impozitului în funcție de tipul de proprietar – persoană fizică sau juridică. Începând de anul viitor, indiferent de tipul proprietarului sau de natura clădirii, valoarea impozabilă a unui imobil se va determina în funcție de datele cuprinse în studiile de piață administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, cunoscute și sub denumirea de „grile notariale”. În plus, la valoarea clădirii se va adăuga și cea a terenului pe care este construită, preluată din aceleași studii. Prin excepție, dacă valorile din aceste studii sunt mai mici decât cele actuale, din baza de date a autorităților locale, respectiv cele determinate conform regulilor în vigoare la 31 decembrie 2022 pentru clădirile rezidențiale, impozitul pentru anul 2023 se va calcula ținând cont de valoarea cea mai mare. 

Astfel, în principiu, impozitul pe clădiri va crește de anul viitor, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, și, doar în anumite cazuri excepționale, acesta va rămâne neschimbat față de 2022.

Astfel, modificarea modului de calcul al impozitării pe proprietate, schimbare adoptată recent de Guvern odată cu avalanșa de modificări fiscale, va duce la dublarea impozitului pentru un apartament din București și la creșteri de 3-4 ori la Cluj, arată o analiză publicată pe blog de Adrian Vascu, vicepreședinte al Asociației Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) și prezentată de Economedia.ro.

Evaluatorii autorizați (ANEVAR) au avertizat încă dinainte de adoptarea măsurii că schimbarea nu se poate aplica în practică, că schimbarea modului de calcul în acest fel va duce la un blocaj și că va crea dificultăți statului în stabilirea și colectarea impozitelor.

ANEVAR a avertizat Ministerul Finanțelor că studiile de piață ale notarilor, propuse pentru a stabili valoarea impozitării pe proprietate de acum încolo, nu sunt unitare, omogene, iar firmele care le-au realizat nu dețin calitatea de evaluatori autorizați. Asociația precizează așa că nu există posibilitatea întocmirii în mod profesionist a unui document care să includă valorile de piață individuale ale terenurilor, caselor, spațiilor industriale, spațiilor comerciale, imobilelor mixte etc. dintr-un oraș/comună/sat sau județ. Fiecare dintre acestea au particularitățile lor, ce pot fi evidențiate numai printr-un raport individual de evaluare, consideră evaluatorii.

Inclusiv notarii publici din România au afirmat că nu au nicio competență în ceea ce privește determinarea valorii impozabile a clădirilor și terenurilor acoperite de acestea.

Sursa foto: FNGCIMM

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *