Prețul petrolului coboară la minimul ultimelor nouă luni, pe fondul incertitudinilor economice globale

petrol Sursa foto: Pixabay

Prețul petrolului brut a scăzut pentru a doua zi de tranzacționare consecutivă, pe fondul datelor economice slabe din China și SUA din această săptămână, scrie Euronews.

Prețul futures WTI a scăzut sub 70 de dolari pe baril pentru prima dată din decembrie 2023, în timp ce prețul futures Brent a coborât sub 74 de dolari pe baril, un nivel care nu a mai fost atins în ultimele nouă luni.

Ambele cotații futures de referință ale petrolului au scăzut cu peste 10% de la maximele lor recente din 27 august.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Sentimentul de aversiune față de risc a contribuit, de asemenea, la presiunea descendentă asupra pieței petrolului, în condițiile în care vânzarea de acțiuni ale companiilor din tehnologie, condusă de Nvidia, a determinat marți scăderea piețelor globale.

Investitorii au fugit de activele riscante pe fondul creșterii temerilor legate de recesiune, indicele de volatilitate CBOE, cunoscut drept indicatorul de frică al pieței, depășind 20 – cel mai ridicat nivel din ultima lună.

La sfârșitul lunii august, prețurile petrolului au crescut din cauza escaladării conflictului militar dintre Iran și Israel, alături de întreruperile de producție din Libia, care au alimentat, de asemenea, creșterea.

Cu toate acestea, temerile legate de un război regional mai amplu s-au diminuat, deoarece temerile legate de recesiune au eclipsat tensiunile geopolitice, iar o potențială soluționare a conflictului din Libia ar trebui să restabilească producția de petrol.

Creșterea temerilor legate de recesiune

Mai multe date dezamăgitoare publicate în SUA au stârnit îngrijorări cu privire la deteriorarea condițiilor economice și la slăbirea perspectivei cererii de petrol.

Cea mai mare economie a lumii a raportat un indice al managerilor de achiziții (PMI) din sectorul manufacturier mai slab decât se aștepta, indicând că activitatea fabricilor s-a contractat pentru a patra lună consecutiv în august.

Miercuri, datele JOLTS privind locurile de muncă disponibile din Statele Unite au arătat, de asemenea, că numărul locurilor de muncă disponibile a scăzut la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2021.

OPEC+ va amâna creșterea producției

OPEC+ și-ar putea amâna planul de creștere a producției în octombrie, pe fondul scăderii prețurilor petrolului, potrivit unui raport Reuters.

Organizația convenise anterior să majoreze producția cu 180.000 de barili pe zi, ca parte a planului său de reducere treptată a producției.

Continuarea reducerilor de producție ar putea oferi un anumit sprijin pieței slăbite a țițeiului, deși vestea nu a ridicat imediat prețurile din cauza sentimentului predominant de aversiune la risc.

În iunie, OPEC și aliații săi au convenit să prelungească reducerile de producție de 3,66 milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului 2025, cu reduceri suplimentare voluntare de 2,2 milioane de barili pe zi care vor continua până în septembrie anul acesta.

Organizația, care furnizează peste 37% din totalul petrolului mondial, a redus producția începând din 2022, ceea ce a condus la o reducere totală de 5,86 milioane de barili pe zi, reprezentând 5,7% din cererea globală.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: