Prețurile locuințelor în economiile avansate sunt supraevaluate cu aproximativ 10%, potrivit unei noi cercetări publicate de Oxford Economics, o companie care se ocupă cu prognoze economice globale şi analiză cantitativă. Acest „boom” este unul dintre cele mai mari din 1900 până în prezent, notează economistul Adam Slater, citat de Yahoo Finance.
Ultima perioadă de boom din 2006 a venit cu o supraevaluare a prețurilor locuințelor cuprinsă între 13% și 15%, conform analizei Oxford. Toți își amintesc ce a urmat atunci: o criză financiară globală, alimentată de speculații pe piața mondială a locuințelor.
O astfel de apreciere puternică a prețurilor în prezent – determinată de nivelurile scăzute ale dobânzilor și de schimbările în bogăția populațiilor – sunt îngrijorătoare, dând semnalul că o corecție a prețurilor nu este foarte departe.
„Unele dovezi sugerează că, cu cât un boom imobiliar continuă mai mult, cu atât este mai mare riscul unei corecții mari. Privind economiile individuale, indicatorii de risc arată o imagine variată: cele mai riscante piețe par a fi Țările de Jos, Canada, Suedia, Germania și Franța, subliniază Slater.
„Probabil că creșterile accentuate ale prețurilor locuințelor sunt mai îngrijorătoare dacă sunt însoțite de creșteri rapide ale datoriei imobiliare. Creșterea rapidă a prețurilor din anii 1970 a coincis cu o creștere foarte mare la 60% a ponderii creditului ipotecar în PIB (de la 20%), iar unele dintre cele mai mari boom-uri din zona imobiliară – cum ar fi cele din anii 1920, 1980 și 2000 – au fost precedate sau însoțite de o creștere rapidă a creditului”, explică Slater.
Potrivit lui, boom-ul actual al locuințelor pare mai puțin îngrijorător. Creșterea creditului ipotecar în ultimii ani a fost relativ redusă, deși a început să crească în ultima perioadă. Ponderea creditului ipotecar în PIB rămâne sub vârful din 2008, iar creșterea recentă este mai ales din cauza prăbușirii PIB-ului din 2020 din cauza pandemiei coronavirusului.