Preţurile petrolului au înregistrat luni cea mai mare creștere zilnică din aproape un an: peste 6%

petrol 1 Sursa foto: Pixabay

Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 6%, înregistrând cea mai mare creştere zilnică din aproape un an, după ce OPEC+ a zguduit pieţele cu planuri de a reduce mai mult producţia, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu 4,91 dolari, sau 6,2%, la 84,80 dolari pe baril, după ce a atins cel mai ridicat nivel din 7 martie, la 86,44 dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului West Texas Intermediate din SUA a crescut cu 4,83 dolari, sau cu 6,4%, la 80,50 dolari pe baril, după ce a atins cel mai ridicat nivel de la sfârşitul lunii ianuarie.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii, inclusiv Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, a zguduit pieţele cu anunţul de duminică că îşi reduce obiectivul de producţie cu încă 1,16 milioane de barili pe zi (bpd).

Ultimele angajamente aduc volumul total al reducerilor de producţie ale OPEC+ la 3,66 milioane bpd, conform calculelor Reuters, echivalent cu 3,7% din cererea globală.

”Reducerea producţiei de duminică nu a fost pe radarul nimănui… Cu producătorii de petrol din SUA concentraţi pe disciplina capitalului, OPEC+ rămâne la controlul pieţei petroliere”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a declarat că a fost anunţat înainte de decizia OPEC+ şi că le-a spus oficialilor saudiţi că nu este de acord cu aceasta.

Între timp, unii analişti au indicat o slăbire a economiei şi creşterea stocurilor ca motive pentru reduceri.

Activitatea de producţie din SUA a scăzut la cel mai redus nivel din aproape trei ani în martie, pe măsură ce noile comenzi au scăzut.

Activitatea ar putea scădea în continuare, deoarece creşterile ratelor dobânzii au dus la creşterea costurilor de împrumut, reducând cererea de bunuri.

Analiştii J.P. Morgan au spus că consideră reducerile OPEC+ ca o măsură preventivă pentru a reduce excedentul pieţei în a doua jumătate a anului 2023, în timp ce Barclays vede acum o creştere de 5 dolari, faţă de prognoza de 92 de dolari pe baril pentru preţul petrolului Brent în acest an.

Goldman Sachs şi-a redus previziunile de producţie pentru sfârşitul anului 2023 pentru OPEC+ cu 1,1 milioane de barili pe zi şi şi-a crescut previziunile privind preţul petrolului Brent la 95 de dolari pe baril pentru 2023 şi 100 de dolari pentru 2024, a spus într-o notă.