Contractele futures pentru petrol au coborât vineri, iar pe ansamblul săptămânii au înregistrat o scădere de 8% după ce datele au arătat încetinirea creşterii economice a Chinei şi o reducere a producţiei rafinăriilor pentru a şasea lună consecutivă, transmite Reuters, preluat de News.ro.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,69 dolari (cu 1,29%), până la 73,49 dolari pe baril, iar preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) din SUA a scăzut cu 1,72 dolari (cu 1,39%) până la 69,69 dolari pe baril.
Ambele contracte au înregistrat o scădere săptămânală de aproximativ 8%, cea mai mare de la începutul lunii septembrie, când OPEC şi Agenţia Internaţională pentru Energie şi-au redus previziunile pentru cererea globală de petrol în 2024 şi 2025.
În China, economia a crescut în cel mai lent ritm din 2023 în al treilea trimestru, în ciuda unor cifre de consum şi producţie industrială mai bune decât aşteptările. Producţia rafinăriilor din China a scăzut pentru a şasea lună consecutiv, din cauza marjelor slabe de rafinare şi a consumului scăzut de combustibil.
Un alt factor important este creşterea vânzărilor de vehicule electrice în China, care a atins un record de peste un milion de unităţi în august, influenţând negativ cererea de petrol.
În SUA, producţia de petrol a atins un nou record săptămâna trecută, cu o creştere de 100.000 de barili pe zi, ajungând la 13,5 milioane de barili pe zi, cel mai mare nivel înregistrat vreodată. Cu toate acestea, stocurile de petrol, benzină şi distilate din SUA au scăzut, oferind un sprijin pentru preţuri.
Pe lângă datele economice pozitive din SUA, investitorii monitorizează cu atenţie evoluţiile din Orientul Mijlociu, unde conflictul în curs ar putea provoca fluctuaţii viitoare ale preţurilor petrolului.
Foto: Bjmcse | Dreamstime.com