Prima şedinţă de tranzacţionare pentru indicele Dax 40 extins şi întinerit

bursa actiuni sursa foto: Pexels.com

Bursa de la Frankfurt demarează luni tranzacţiile într-o nouă formulă, indicele său principal, Dax, a cărui compoziţie a fost majorată de la 30 la 40 de companii, vrând să ofere o imagine întinerită prin adăugarea unor noi vedete ale economiei germane, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

La debutul tranzacţiilor, la ora locală 9:00 (7:00 GMT), noii intraţi, printre care se numără gigantul aerospaţial Airbus şi firma de shipping online Zalando, vor transforma DAX 30 în DAX 40, aceasta fiind cea mai importantă reformă a indicelui bursier lansat în 1988.

Extinderea indicelui Dax la 40 de valori, aşa cum s-a întâmplat cu indicele CAC 40 al bursei de la Paris şi cu indicele FTSE Mib al bursei de la Milano, îi oferă mai multă diversitate şi se aliniază standardelor internaţionale.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Printre cele 10 noi companii care se alătură indicelui Dax se numără site-ul de vânzări online Zalando şi firma de livrare de mâncare Hellofresh. Sectorul sănătăţii, aflat în plină creştere, se consolidează prin adăugarea companiei de tehnologie medicală Siemens Healthineers, a producătorului de echipamente de laborator Sartorius şi a companiei de biotehnologie Qiagen. Grupul Symrise, producător de parfumuri şi arome, culege şi el fructele strategiei sale de inovaţie şi expansiune internaţională.

Însă “vechea economie” nu şi-a spus încă ultimul cuvânt: gigantul aerospaţial Airbus se alătură indicelui Dax la fel ca liderul mondial în distribuţia de produse chimice Brenntag şi holdingul Porsche SE. Alt nume cunoscut: producătorul de echipamente sportive Puma se alătură fratelui şi concurentului Adidas în prima ligă bursieră germană.

Indicele Dax a beneficiat de un lifting dar nu o revoluţie şi rămâne dominat de industria tradiţională, în special nume mari din industria auto (Volkswagen, BMW, Daimler) sau chimie (BASF, Bayer, Henkel), membri istorici ai indicelui bursei de la Frankfurt.

În pofida reformei, “indicelui Dax îi lipsesc în special tinerele companii provenite din sectorul tehnologic”, subliniază analiştii de la CMC Markets. Spre exemplu, la bursa de la Wall-Street marii giganţi ai tehnologiei, precum Facebook, Amazon şi Netflix, formează vârful de lance al cotaţiilor bursiere. “Apple valorează în prezent mai mult la bursă decât întregul indice Dax 40” subliniază CMC Markets , care vede în acest lucru un simbol al “întârzierii” bursei celei de a patra puteri economice a lumii.

Cele zece noi companii care se alătură indicelui Dax vor avea o pondere limitată, estimată la aproximativ 15% din noul Dax. Gigantul Airbus ar urma să reprezinte el singur aproximativ 5%. Însă cele zece noi acţiuni vor profita de un efect favorabil care ar urma să antreneze creşterea lor.

Un aspect complementar al reformei Dax sunt noile reguli de guvernanţă care au intrat în vigoare după scandalul Wirecard şi falimentul răsunător al acestei companii de plăţi online în luna iunie 2020. De acum înainte, candidaţii la includerea în indicele Dax trebuie să prezinte doi ani de profit operaţional pozitiv (Ebitda) şi un nivel minim de lichiditate.

Însă analiştii avertizează că există riscul ca bursa de la Frankfurt să scape printre degete starurile viitoare. De exemplu, firma germană Biontech, care împreună cu Pfizer a dezvoltat unul din primele vaccinuri împotriva Covid-19, a ales, la fel ca şi mulţi alţi unicorni europeni, să îşi facă debutul la bursa americană Nasdaq, în luna octombrie 2019. La acea dată firma Biontech nu înregistrase încă profit. Însă graţie succesului vaccinului său, cotaţia acţiunilor Biontech s-a multiplicat de şase ori într-un an şi firma germană a devenit profitabilă în 2021 şi în prezent este una din cele mai promiţătoare companii din sectorul biotech.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: