Primăvara începe pe piața imobiliară cu interes crescut pentru chirii, arată datele unei platforme imobiliare. Cum au evoluat sumele cerute în București și marile orașe

panorama Bucuresti Foto:Albertophotography/ Dreamstime.com

Luna martie a început cu un interes crescut pentru chirii, românii vizualizând cu 8% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare față de luna februarie, conform celor mai recente date de pe Storia.ro. De asemenea, interesul utilizatorilor se confirmă și prin numărul de contactări care a crescut cu 10% față de luna anterioară, respectiv cu 1% față de aceeași lună a anului trecut.

În luna martie s-au înregistrat scăderi ale sumelor cerute pe închirierea apartamentelor în majoritatea sectoarelor din capitală, în general la apartamentele de trei și patru camere, arată analiza realizată pe baza portofoliului de oferte Storia.ro. Pe de altă parte, cea mai mare creștere a prețului mediu solicitat se observă la apartamentele cu patru camere din sectorul 6, unde prețurile au crescut cu 10%, iar cea mai mare scădere se înregistrează tot la cele cu patru camere, în sectorul 2 (-8%).

Astfel, prețurile medii pentru închirierea unei garsoniere s-au încadrat între 266 de euro (în sectorul 5) și 380 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu două camere au avut prețuri medii cuprinse între 400 de euro (sectorul 6) și 600 de euro (sectorul 1), iar cele de trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 500 de euro (în sectoarele 4 și 6) și 850 de euro (sectorul 1). În categoria apartamentelor de patru camere, prețurile medii s-au încadrat între 550 de euro (sectorul 6) și 1900 de euro (sectorul 1).

Evoluția chiriilor în marile orașe din țară, conform Storia.ro

În luna martie, prețurile chiriilor din cele mai mari orașe din țară s-au menținut în general constante, comparativ cu luna anterioară. Cele mai mari scăderi ale chiriilor au fost observate în cazul apartamentelor de trei camere din Cluj-Napoca, unde prețul mediu solicitat este cu aproximativ 8% mai mic, dar și în Arad, în cazul garsonierelor, unde prețul mediu a scăzut cu 6%. În același timp, cele mai mari creșteri de la o lună la alta s-au înregistrat în Constanța, la garsoniere (10%) și la apartamentele cu trei camere (7%), dar și în Arad la apartamentele cu două camere (7%).

 

CLUJ-NAPOCA

În Cluj-Napoca, chiriile medii au rămas constante de la o lună la alta pentru garsoniere și apartamente cu două camere, în timp ce prețul mediu pentru apartamentele cu trei camere a scăzut de la 650 de euro (în februarie) la 600 de euro (în martie).

BRAȘOV

Prețul mediu de închiriere a unei garsoniere a crescut cu 6% în Brașov, ajungând la 300 de euro/lună. Apartamentele de închiriat cu două și trei camere rămân la un preț mediu similar cu cel din luna anterioară.

CONSTANȚA

În Constanța s-au înregistrat creșteri în cazul garsonierelor (10%) și la apartamentele cu trei camere (7%), în timp ce prețul mediu al chiriilor la apartamentele cu două camere a stagnat. Remarcăm că, într-un singur an, prețul mediu de închiriere pentru garsoniere a crescut cu 48%.

TIMIȘOARA

În Timișoara se observă o creștere a prețului mediu la garsoniere cu 5% față de luna anterioară, în timp ce prețul mediu al apartamentelor cu trei camere a scăzut cu aproximativ 2% – de la 410 euro la 400 de euro.

SIBIU și IAȘI

În ambele orașe putem observa o stagnare a prețului mediu pentru chirii, la toate categoriile de apartamente.

ORADEA

În Oradea s-a majorat cu 6% prețul mediu al apartamentelor cu trei camere, în timp ce prețul mediu al garsonierelor și al apartamentelor de două camere rămâne în general stabil.

CRAIOVA

În Craiova s-au înregistrat stagnări în cazul apartamentelor cu două și trei camere, în timp ce prețul mediu pentru garsoniere a crescut cu 2%.

ARAD

Prețurile medii pentru chirii au crescut în cazul apartamentelor cu două camere (7%) și al apartamentelor cu trei camere (5%), în timp ce prețul mediu al garsonierelor a scăzut cu 6%.

Vezi și harta platformei Imobiliare.ro:

Harta chiriilor la început de primăvară în marile centre urbane. Analiză imobiliară: Timișoara este orașul cu cele mai accesibile chirii. Care sunt cele mai scumpe piețe ale țării?

Pe aceeași temă, citește și:

În chirie sau în apartament propriu? Analiză: Rata la credite a crescut cu 50% într-un an/ Segmentul închirierilor de locuințe ia avânt, în detrimentul vânzărilor

 

Foto:Albertophotography/ Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *