Producătorii de banane din sud-vestul Ecuadorului au cerut sprijin de la Guvern pentru o eventuală criză în sector, determinată de un iminent colaps al vânzărilor în Rusia şi Ucraina, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. Un sfert din totalul exporturilor de fructe ale ţării merg înspre aceste destinații.
Comitetul Micilor Producători de Banane din provincia El Oro a solicitat ajutor de la Guvern “în contextul gravelor efecte şi al impactului social în sector” ale războiului din Ucraina.
Potrivit patronatului, săptămâna aceasta s-au pierdut circa 25.000 de locuri de muncă în sectorul producţiei de banane, o situaţie “devastatoare” pentru familiile legate de această industrie şi gravă pentru economia Ecuadorului, considerat unul dintre cei mai mari exportatori de banane din lume.
De aceea, Comitetul a făcut o solicitare Guvernului pentru a stabili împreună “acţiuni efective şi urgente pe termen scurt pentru a preveni şi a face faţă acestei crize iminente”.
Problemele de lichiditate şi, în special, scumpirea inputurilor agricole, ce provin în principal din Rusia, se adaugă suspendării exporturilor, a semnalat Lianne Zoeteweij, reprezentantă a Asociaţiei producătorilor din zona El Guabo.
“În prezent avem multe complicaţii ca şi sector de producţie, în special micii producători, care primesc o valoare minimă pentru fructe şi, cu toate acestea, trebuie să plătim taxe foarte mari”, a spus ea.
Zoeteweij, o femeie de afaceri de origine olandeză stabilită în Ecuador de peste 17 ani, a declarat pentru EFE că aproape 25% din totalul exporturilor de banane ale ţării merg spre Rusia.
În plus, ea a menţionat că 95% din fructele pe care le cumpără Rusia provin din Ecuador, de aceea impactul este direct, spre deosebire de cazul altor producători americani, precum Columbia şi Costa Rica, care au o prezenţă limitată pe această piaţă.
Patronatul a subliniat că cel puţin 765.000 de cutii cu banane sunt în risc de a nu fi exportate săptămâna aceasta deoarece cumpărătorii din Rusia nu le pot cumpără din cauza deprecierii rublei.
Dacă asta se va întâmpla, creşte riscul de faliment al micilor producători din ţară.