Producătorul olandez NXP, despre investiția în semiconductori în țara noastră: România este inclusă în planurile de expansiune, dar o decizie finală așteaptă confirmarea nivelului de finanțare publică

cip chip cipuri semiconductor sursa TSMC Foto: TSMC

Producătorul olandez de semiconductori NXP afirmă că Austria, Germania, Olanda și România sunt incluse în planurile de expansiune europeană, însă decizia finală de investiție este în așteptarea confirmării nivelului de finanțare publică, scrie evertiq.

Amintim că NXP a fost aleasă de Comisia Europeană, alături de Continental și Bosch, pentru a primi finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a dezvolta microelectronica în România, respectiv pentru cercetarea și producția de cipuri/semiconductori. Finanțarea totală acordată celor trei proiecte se ridică la 420 de milioane de euro.

NXP plănuiește să-și consolideze planurile europene de cercetare și dezvoltare în Germania – cu subvenții de la Ministerul Federal pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică (BMWK) prin intermediul celui de-al doilea proiect important de interes european comun privind microelectronica și tehnologiile de comunicare (IPCEI ME/CT).

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Planurile NXP pentru Europa nu se opresc însă la Germania. NXP afirmă că, prin intermediul granturilor acordate prin intermediul IPCEI ME/CT, echipele NXP dedicate din Austria, Germania, Țările de Jos și România vor inova în domeniul tehnologiilor de bază din domeniul auto, industrial și al securității cibernetice. Acestea includ 5nm, sisteme avansate de asistență la condus și de gestionare a bateriilor în domeniul auto, 6G și Ultra-Wideband, precum și AI, RISC-V și criptografie post-cuantice.

„Investițiile planificate de NXP în operațiunile noastre din Austria, Germania, Olanda și România semnalează angajamentul nostru ferm față de obiectivul UE de a permite atât tranziția digitală, cât și cea ecologică. Activitățile noastre prin intermediul IPCEI ME/CT completează participarea planificată a NXP în cadrul unei societăți mixte la prima turnătorie europeană a TSMC. De asemenea, subliniază angajamentul nostru de a consolida inovarea și rezistența lanțului de aprovizionare în Europa”, a declarat Kurt Sievers, președinte și CEO al NXP, într-un comunicat de presă.

Investițiile NXP în Austria, Germania, Țările de Jos și România urmează anunțului potrivit căruia compania va forma o nouă societate mixtă, ESMC (European Semiconductor Manufacturing Company), împreună cu TSMC, Bosch și Infineon, cu planuri de a înființa prima unitate de producție de semiconductori a TSMC în Europa. Noua fabrică de 300 mm, care urmează să fie construită în Dresda, Germania, se preconizează că va avea o capacitate de producție lunară de 40.000 de plachete de 300 mm (12 inch) pe tehnologia de procesare CMOS planar de 28/22 nanometri și FinFET de 16/12 nanometri a TSMC.

NXP afirmă că prezența sa în domeniul cercetării, dezvoltării și producției în mai multe locații din toate țările menționate mai sus va permite companiei să dezvolte tehnologii și produse de ultimă generație care să contribuie semnificativ la realizarea strategiilor industriale ale UE. Compania precizează că se așteaptă ca subvențiile să fie acordate de către ministerele respective din Austria, Germania, Olanda și România.

CEO-ul continuă să afirme că el consideră că extinderea eforturilor de cercetare, dezvoltare și producție în Europa este de o importanță vitală, iar fiecare dintre aceste trei elemente critice trebuie să fie integrate cu succes pentru a obține o mai mare reziliență a ecosistemului european de semiconductori.

Semiconductori finanțați prin PNRR

Ministerul Economiei a deschis în luna ianuarie apelul pentru depunerea de proiecte pentru investiții inovative în microelectronică prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru care Guvernul pune la dispoziție fonduri de 500 de milioane de euro.

Ulterior, el a precizat că țara noastră face parte dintre cele 19 state membre ale Uniunii Europene care s-au angajat să consolideze lanțul valoric al componentelor și sistemelor electronice în Europa, cu un accent deosebit pe întărirea ecosistemului de semiconductoare, atât de necesare în industria auto care se confruntă deja cu un deficit important la acest segment de producție.

Companiile selectate vor participa la Proiectul Important de Interes Comun European în Microelectronică și Tehnologia Comunicațiilor IPCEI ME-CT.

Proiectul se adresează atât întreprinderilor mari, IMM-urilor și întreprinderi nou-înființate, care pot fi participanți direcți /indirecți, cât și organizațiilor de cercetare (institute de cercetare, universități), care pot fi doar participanți indirecți. Toți aplicanții trebuie sa facă parte din lanțul valoric al microelectronicii, de la cercetare la materii prime, procesare, reciclare.

Proiectele care vor primi sprijin financiar trebuie să aibă o puternică componentă inovatoare, care să avanseze stadiul de dezvoltare a tehnologiei și pot include investiții necesare pentru realizarea primei aplicări industriale – first industrial deployment- care se integrează în obiectivele definite la nivel european pentru IPCEI ME/CT.

În România, Continental, Bosch și NXP sunt cele trei companii alese de Comisia Europeană pentru a primi finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a dezvolta microelectronica în România, respectiv pentru cercetarea și producția de cipuri/semiconductori, spunea pentru Economedia fostul ministru al Economiei Florin Spătaru. Alături de companii sunt implicate și 24 de entități din mediul academic și IMM (participanți indirecți). Finanțarea totală acordată celor trei proiecte se ridică la 420 de milioane de euro. Cele 80 de milioane de euro rămase din apelul total de 500 de milioane de euro probabil vor fi redirecționate către alte investiții, mai spunea fostul ministru al Economiei.

Nu este clar la acest moment care este stadiul acestui apel de proiecte. Economedia a adresat întrebări ministerului Economiei, care are între timp altă conducere, și va reveni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Eeee, pai așa mai nene. Cu 500 milioane de € rupi piața. Personal cu experiență nu ai, condiții ioc iar alții, că băieții d peste ocean bagă 50 miliarde. Și mai au și oameni cu experiență în domeniu. Nu la ultimul nivel dar nici ca noi, experiență 0.
    O să vedem fabrici de CIP-uri in România când o zbura scroafa.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.