Producţia de gaze naturale a Rusiei a scăzut cu 13% în prima jumătate a anului, după oprirea exporturilor spre mai multe țări din UE

iOS 17.4, actualizare, iphone, apple Foto: Dreamstime

Producţia de gaze naturale a Rusiei a fost mai mică cu 13% în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, după decizia Kremlinului de a opri exporturile de gaze prin conducte spre multe ţări din Europa, principala sa piaţă, transmite platforma Bloomberg, citată de Agerpres.

Potrivit unor date din industria de gaze, consultate de Bloomberg, producătorii ruşi au extras 319,3 miliarde metri cubi de gaze în prima jumătate a acestui an. Rusia a început să îşi reducă semnificativ producţia de gaze încă de anul trecut, după ce a oprit cea mai mare parte a exporturilor prin conducte spre Europa, pe fondul disputei dintre Kremlin şi Occident pe tema invadării Ucrainei.

În luna iunie a acestui an, Rusia a produs 42,8 miliarde metri cubi de gaze, cu 8,6% mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut. Amploarea declinului de la un an la altul se reduce gradual, pentru că la acest moment al anului trecut Kremlinul începuse deja să limiteze exporturile. Cifrele comunicate de Bloomberg exclud gazele care au fost arse şi sunt în linie cu modul în care Ministerul Energiei de la Moscova calculează producţia de gaze.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Gigantul Gazprom, care la începutul anului a încetat să mai dea publicităţii date privind producţia sa de gaze, a fost responsabil pentru cea mai mare parte a scăderii producţiei de gaze a Rusiei în primul semestru. Datele Bloomberg nu includ o cifră concretă pentru Gazprom, însă producţia combinată a producătorilor din categoria din care face parte şi Gazprom, în cadrul căreia Gazprom este de departe cel mai mare producător, a scăzut cu peste 20%, până la 201,8 miliarde metri cubi în primul semestru.

Producţia Novatek PJSC, al doilea mare producător rusesc de gaze şi care livrează în principal gaze naturale lichefiate, a redus producţia cu 1,9%, până la 39,8 miliarde metri cubi în primul semestru. Uniunea Europeană, care anterior îşi asigura aproximativ 40% din necesarul de gaze din Rusia, continuă să importe gaze lichefiate din Rusia. În schimb, datele Bloomberg arată că grupul petrolier Rosneft PJSC, care nu exportă gaze naturale, şi-a majorat producţia cu 44% până la 32,7 miliarde metri cubi.

Scăderea producţiei şi exporturilor de gaze a provocat un declin de 46% al veniturilor la bugetul Rusiei provenite de la principalele taxe pe gaze în prima jumătate a anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit calculelor Bloomberg. Taxele pentru extracţia şi accizele pentru exporturile de resurse minerale s-au ridicat la 835,5 miliarde de ruble (9,3 miliarde dolari) în prima jumătate a anului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: