Producție uriașă de energie din surse eoliene azi, pe fondul rafalelor de vânt din România, peste 2.600 MW fiind livrați în Sistemul Energetic Național, în jurul prânzului. O treime din toată energia produsă în țară provine azi din eolian, abia pe locul doi venind energia hidro, cu 1.800 MWh. Ca să punem în context, trebuie precizat că, în total, capacitatea instalată în eolian este de 3.100 MW. La 2.600 MW, 85% din morile de vânt au produs azi curent.
Ca de obicei, când avem o producție mare în regenerabile, sursele clasice, cu excepția hidro, contează foarte puțin în piață. Termocentralele pe gaz au o pondere de doar 15%, la 1.240 MW produși. Mai prost stau termocentralele pe cărbune, cu o producție de 820 de MW și 10% pondere în total. Energia din cărbune și gaz, fiind cele mai scumpe, sunt mai puțin competitive decât hidro, eolianul și fotovoltaicul, cele mai ieftine.
Producția totală este de 8.200 MW, mare pentru o zi de primăvară relativ caldă. Este însă ridicată de eolian, care, o dată produs, trebuie preluat automat în sistem. Neexistând suficient consum intern, surplusul este exportat, aproape 1.000 de MW, la prânz. Potrivit datelor OPCOM, operatorul bursei de energie, pe fiecare tronson orar de azi, România este net exportator în Bulgaria și Ungaria. Cel mai mult, către Bulgaria, deși capacitatea disponibilă totală este mai mare către Ungaria.