Producție uriașă în eolian. Morile de vânt domină Sistemul Energetic Național

parcul eolian cez Sursa foto: CEZ Romania/Facebook

Producție uriașă de energie din surse eoliene azi, pe fondul rafalelor de vânt din România, peste 2.600 MW fiind livrați în Sistemul Energetic Național, în jurul prânzului. O treime din toată energia produsă în țară provine azi din eolian, abia pe locul doi venind energia hidro, cu 1.800 MWh. Ca să punem în context, trebuie precizat că, în total, capacitatea instalată în eolian este de 3.100 MW. La 2.600 MW, 85% din morile de vânt au produs azi curent.

Ca de obicei, când avem o producție mare în regenerabile, sursele clasice, cu excepția hidro, contează foarte puțin în piață. Termocentralele pe gaz au o pondere de doar 15%, la 1.240 MW produși. Mai prost stau termocentralele pe cărbune, cu o producție de 820 de MW și 10% pondere în total. Energia din cărbune și gaz, fiind cele mai scumpe, sunt mai puțin competitive decât hidro, eolianul și fotovoltaicul, cele mai ieftine.

Producția totală este de 8.200 MW, mare pentru o zi de primăvară relativ caldă. Este însă ridicată de eolian, care, o dată produs, trebuie preluat automat în sistem. Neexistând suficient consum intern, surplusul este exportat, aproape 1.000 de MW, la prânz. Potrivit datelor OPCOM, operatorul bursei de energie, pe fiecare tronson orar de azi, România este net exportator în Bulgaria și Ungaria. Cel mai mult, către Bulgaria, deși capacitatea disponibilă totală este mai mare către Ungaria.

Sursa foto: CEZ Romania/Facebook

Comentarii

 1. RAFÁLĂ, rafale, s. f. 1. Dezlănțuire bruscă, violentă (și scurtă) de vânt, ..
  Definiție Dex.
  Deci rafalele nu pot duce la o producție uriașă . Simplu. La anumită intensitate a vântului funcționarea ” morilor de vânt ( ce frumos sună ) ” este oprită.
  La 2.600 MW, 85% din morile de vânt produs azi curent.
  Corect : …au produs …
  …..contează foarte puțin piață….
  Corect : ….contează foarte puțin în piață …
  .Neexistând sufficient …
  Corect : Neexistând suficient ……
  Ce părere aveți doamna Deacu despre acest articol ?
  Publicați comentariul ? Nu cred ! Veți dispune să se facă corecturile ? Poate .
  In rest numai de bine.

 2. Pentru presa suna frumos.Pentru sectorul energetic este un dezastru si observam ca nu se opreste aceasta euforie pe bani europeni.Presupun ca nu mai e mult si UE va termina banii pentru jucarii energetice.Probabil cand centralele nucleare in executie vor intra in functiune.Sunt curios atunci ce titluri de presa vor fi?oricum mai invatati de la putinii oameni care stiu energie si tac.

 3. Serios? Energie ieftine din regenerabile?? Dar in facturi nu se simte nimic!! Doar ca banii tocati pe unitati de productie regenerabile care nu sunt operabile doar in conditii ideale ,nu au cum sa intretina continuu un sistem energetic!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *