Profit de 161 milioane de dolari pentru Rompetrol Rafinare în ultimele 9 luni ale 2022

benzinarie Rompetrol

Rompetrol Rafinare a raportat la sfârşitul primelor nouă luni ale anului un rezultat net de 161,244 milioane de dolari, comparativ cu o pierdere de 57,796 milioane de dolari, înregistrată la sfârşitul perioadei similare din 2021, potrivit rezultatelor financiare ale companiei în ianuarie – septembrie 2022, citate de Agerpres.

La nivelul trimestrului 3, rezultatul net obţinut de companie este de 102,854 milioane de dolari, faţă de o pierdere de 34,972 milioane de dolari în T3 2021.

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în primele 9 luni ale anului, o cifră de afaceri brută consolidată de aproximativ 4,87 miliarde de dolari şi un profit operaţional (EBITDA) de circa 327 de milioane de dolari, ca urmare a cotaţiilor de piaţă mai mari, comparativ cu perioadele similare ale anului trecut.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În primele 9 luni din 2022, marja europeană de rafinare a crescut cu 107,9 USD/MT şi s-a situat la un nivel mediu de 120,5 USD/MT. Indicatorii au fost influenţaţi, în principal, de redresarea continuă a cererii de produse rafinate.

„Rompetrol Rafinare continuă să reprezinte un factor de stabilitate în industrie, la nivel local şi regional. Perioada ianuarie – septembrie 2022 a fost una complexă, cu provocări în aprovizionarea de materie primă, cu o revizie terminată cu succes şi în graficul propus şi cu un context complicat în zona Mării Negre. Cu toate acestea, ne-am aliniat producţia şi vânzările, astfel încât să venim în sprijinul cererii crescute din ţară şi ne-am concentrat pe eficientizarea fluxurilor operaţionale şi maximizarea performanţelor, în condiţii de siguranţă şi protecţie a mediului înconjurător”, a declarat Felix Crudu – Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare.

În perioada ianuarie – septembrie 2022, Rompetrol Rafinare, prin rafinăriile Petromidia Năvodari, Vega Ploieşti şi Divizia de Petrochimie, şi-a orientat circa o treime din produsele obţinute către piaţa externă. Valoarea totală a exporturilor realizate depăşeşte 1,27 de miliarde de dolari, însumând peste 1,28 de milioane de tone vândute.

Rompetrol Rafinare a rămas, şi în 2022, un contribuabil important la bugetul de stat al României, cu un aport de aproape 440 de milioane de dolari în al treilea trimestru al anului şi peste 1,13 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2022, conform unui comunicat al companiei, remis marţi AGERPRES.

Pe segmentul de rafinare, cifra de afaceri brută a atins aproape 1,6 miliarde de dolari în T3 2022, respectiv 4,16 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2022 şi un profit operaţional (EBITDA) de circa 343 de milioane de dolari, în perioada ianuarie – septembrie 2022.

În primele 9 luni ale anului, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 3,8 milioane de tone de materii prime, obţinând o producţie de aproximativ 1 milion de tone de benzină şi 1,97 milioane de tone de carburanţi diesel şi Jet A1. Vânzările de carburanţi au fost concentrate în proporţie de peste 60% pe piaţa internă.

În trimestrul III al anului, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost la nivel maxim, de 100%, cu un supus total de 1,5 milioane de tone de materii prime. Totodată, de la începutul anului, rafinăria Petromidia a avut un grad de utilizare de circa 85%. Rata crescută de procesare a materiei prime, corelată cu piaţa favorabilă a produselor petroliere, a susţinut obţinerea de rezultate bune în rafinăria Petromidia Năvodari.

Astfel, în primele nouă luni ale anului, a fost înregistrat un randament al produselor albe de 85,68% wt şi un indice al intensităţii energetice de 97,61%.

În ceea ce priveşte rafinăria Vega Ploieşti, unicul furnizor intern de bitum pentru piaţa din România şi singurul producător naţional de hexan, procesarea totală, în primele 9 luni ale anului, a fost de 267,7 mii de tone, în creştere cu aproximativ 20% faţă de primele 9 luni din 2021.

De asemenea, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a crescut cu peste 16%, ceea ce a permis consemnarea unei pierderi tehnologice de doar 0,63% şi un consum energetic de 2,32 GJ/t.

“Rafinăria din Ploieşti se află în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia Năvodari – cea mai mare din România şi una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Astfel, Petromidia îi asigură integral rafinăriei din Ploieşti materiile finite/semifabricate necesare obţinerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată”, se arată în comunicat.

În primele 9 luni ale anului 2022, producţia totală de polimeri a Diviziei de Petrochimie a fost de 94 de mii tone, în creştere cu 28% faţă de perioada similară a anului trecut. Vânzările segmentului au înregistrat o creştere de aproape 20%, iar livrările de produse s-au concentrat, în proporţie de circa 60%, pe piaţa internă.

“Strategia segmentului de Petrochimie asigură companiei o poziţie competitivă pe piaţa internă, dar şi pe cea regională – zona Mării Negre şi a Mării Mediterane, Europa Centrală şi de Est, urmărind să menţină avantajul competitiv, odată ce piaţa se stabilizează. Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilenă şi polietilene din România, reuşind constant să-şi majoreze cota de piaţă şi pe categoriile secundare de produse”, se spune în comunicat.

Pentru segmentul de distribuţie, cifra de afaceri brută consolidată a înregistrat 2,93 miliarde de dolari în primele 9 luni ale anului. Profitul operaţional (EBITDA) a consemnat o valoare de 41,4 de milioane de dolari în ianuarie – septembrie 2022, în timp ce rezultatul net a fost unul pozitiv, de circa 1,7 milioane de dolari.

În primele 9 luni ale anului 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, media cotaţiilor Platts (FOB Med Italy), exprimate în dolari (moneda de referinţă), a înregistrat o creştere de 92% pentru motorină, respectiv o creştere de 60% pentru benzină.

Tot pe fondul deprecierii de aproximativ 13% a leului faţă de dolar (media 9 luni 2022 vs. media 9 luni 2021), cotaţia internaţională a motorinei a crescut în moneda naţională cu 117%, iar cotaţia internaţională a benzinei a urcat în moneda naţională cu 81% faţă de aceeaşi perioadă din 2021.

Cantităţile totale de carburanţi comercializaţi de Rompetrol Downstream în perioada ianuarie – septembrie au fost de 1,7 milioane de tone, în scădere la vânzările en-gros, dar cu o creştere de 3% pe segmentul de retail.

La sfârşitul lunii septembrie 2022, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 1.235 de puncte de comercializare, incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener şi staţii mobile (expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi), în creştere cu 56 de unităţi faţă de numărul consemnat la finele lunii septembrie 2021.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,7%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: