Proiect major pentru transportul energiei electrice din Dobrogea spre restul țării: O linie de transport a energiei electrice a Transelectrica de la Tuzla la Podișor, în paralel cu gazoductul Transgaz

transelectrica Sursa foto: Transelectrica

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat într-un interviu pentru Economedia că a discutat cu reprezentanții Transelectrica despre construirea unei noi linii de transport energie electrică în paralel cu gazoductul Transgaz pe ruta Tuzla – Podișor. Noua linie ar avea rostul de a transporta energia electrică produsă de reactoarele 3 și 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă, dar și energia produsă de viitoarele ferme de eoliene instalate în largul Mării Negre (offshore).

Construirea în paralel a conductei de gaze și a liniei de transport a energiei electrice ar avea avantajul rapidității, dat fiind că e suficient un singur proces de expropriere, a mai spus Virgil Popescu.

Conducta Transgaz va avea peste 300 de kilometri și va pleca de la țărmul mării (Tuzla) până la stația de comprimare Podișor din județul Giurgiu, din apropierea Bucureștiului.

  • Fragmentul din interviu:

Rep: Va exista fi o modificare a actualei legislații de achiziții pentru a accelera proiectele din energie?
Virgil Popescu: Am avut o lege privind construcția BRUA aprobată în Parlament care a permis construcția în termen a gazoductului și mă gândesc la ceva asemănător pentru construcția de linii la Transelectrica, pentru că de acolo plecăm cu intrarea în sistem.

Am avut chiar ieri (joi, 15 iulie – n.red.) o discuție cu cei de la Transelectrica despre conducta Tuzla – Podișor care ar permite gazului din Marea Neagră să ajungă lângă București. Or, dacă discutăm de un culoar de expropriere pe Tuzla – Podișor, de ce să nu punem în aceleași exproprieri și un cablu de energie electrică al Transelectrica de la Tuzla la Podișor, înspre București, ca să evacuăm mai multă energie din Dobrogea? Să fie de exemplu folosit acest cablu pentru fermele eoliene offshore. Să nu uităm că Dobrogea este foarte cerută pentru regenerabile pentru energia potențială de pe uscat și din mare, și solarul, dar și reactoarele 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă care urmează să fie construite. Deci e clar că e nevoie de capacități de transport suplimentare.

Vrem să facem o intervenție legislativă pentru a fi făcute foarte repede aceste investiții în transportul energiei. Dezvoltarea rețelei de transport și distribuție să meargă în paralel cu punerea în funcțiune a capacităților de producție a energiei electrice. A și fost unul dintre subiectele discuției la Comisia Europeană, de ce durează atât de mult pentru producători conectarea la rețeaua Tranelectrica și le-am explicat că e vorba de congestia din Dobrogea, și totul se va rezuma la întărirea rețelei de transport și la cât de repede o vom face.

 

Sursa foto: Transelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *