UDMR a depus o inițiativă legislativă pentru plata sprijinului de 1.500 de lei pentru salariații cu copii mici, prin care se decontau cheltuieli cu creșa și grădinița și care a fost suspendat de Ministerul Finanțelor până anul viitor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Inițiatorul proiectului este deputatul Szabó Ödön, viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaților.

„Amendamentele clarifică noțiunea de educație timpurie, dar și care sunt instituțiile ce pot beneficia de prevederile legii. Totodată noul act normativ prevede că, în cazul în care părinții au optat pentru tichetele de creșă eliberate de autoritățile locale, nu pot beneficia și de sprijinul de 1.500 de lei din partea statului, eliminându-se astfel o posibilă dublă finanțare pentru același serviciu”, a precizat deputatul Szabó Ödön, citat într-un comunicat de presă al UDMR.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Szabó Ödön consideră că obiecțiile formulate de Ministerul Finanțelor nu au o bază solidă, atunci când se vorbește despre un impact bugetar de 4,5 miliarde de lei din bugetul de stat pentru acordarea acestui sprijin:

„În momentul de față în România sunt 530 de mii de copii înscriși la grădinițe, din care 280 de mii frecventează grădinițe cu program normal, deci părinții acestor copii nu pot beneficia de un asemenea sprijin, deoarece nu au cheltuieli deductibile. Astfel, principalii beneficiari sunt părinții celor aproape 250.000 de copii care frecventează grădinițe cu program prelungit, și care au costuri în plus, pentru masa copiilor, de aproximativ 300 RON pe lună, pe o perioadă de 9-10 luni din an. Dacă se adaugă la această cifră grădinițele private unde se află aproape 30 de mii de copii și creșele, unde merg aproape 20 de mii de copii, în total 650-700 de milioane de lei ar însemna impactul maxim pentru bugetul de stat. Din păcate nu toți părinții pot beneficia de această prevedere deoarece nu lucrează sau lucrează în zone unde angajatorul nu poate să ofere acest sprijin, deci costul real este mult mai mic. Din cele expuse rezultă că această lege este departe de a crea o povară bugetară de 4,5 miliarde, așa cum susține Ministerul Finanțelor.”

Ministerul Finanțelor a decis să suspende până anul viitor măsura care le permitea angajatorilor să le deconteze salariaților 1.500 lei pentru plata creșelor și grădinițelor, sume care puteau fi deduse de firmele plătitoare de impozit pe profit. Explicațiile oferite: impactul bugetar este prea mare, de 4,5 miliarde lei, iar regulile actuale nu sunt clare, deoarece cei afectați au cerut clarificarea prea multor situații punctuale.

Sursa foto: Pexels