Proporţia de energie electrică produsă din combustibili fosili a scăzut în prima jumătate a anului la 33%

Energie curent electricitate Foto: Pexels.com

Proporţia de energie electrică produsă din combustibili fosili a scăzut la 33% în Uniunea Europeană în prima jumătate a anului, cel mai scăzut nivel de până acum, potrivit unui raport publicat miercuri de think tank-ul dedicat climei şi energiei Ember, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

Între lunile ianuarie şi iunie,”combustibilii fosili au generat 410 TWh în UE, adică cea mai mică pondere (33%) înregistrată vreodată în mixul de energie electrică”, precizează Ember în raportul său, faţă de aproape 36% totalitatea surselor regenerabile, dintre care aproximativ 27% energie solară şi eoliană, conform datelor furnizate de Ember.

“Declinul combustibililor fosili este un semn al vremurilor. Cărbunele şi gazul sunt prea scumpe, prea riscante, iar UE le elimină treptat”, a declarat analistul Ember Matt Ewen.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cererea de energie electrică a scăzut semnificativ pe continent, în gospodării şi fabrici, iar centralele pe cărbune şi gaz au fost încetinite, reducându-şi ponderea în producţia totală.

Producţia de energie electrică fosilă în centralele pe cărbune sau pe gaz a scăzut cu 17% între ianuarie şi iunie faţă de prima jumătate a anului 2022, precizează raportul. Cinci ţări membre UE au înregistrat chiar o scădere de peste 30% (Portugalia, Austria, Bulgaria, Estonia, Finlanda).

Producţia de energie electrică din cărbune a scăzut cu 23%, reprezentând pentru prima dată mai puţin de 10% din mixul de energie electrică la nivel european în luna mai. Cea din gaze a scăzut cu 13%.

Autorii raportului avertizează asupra necesităţii de a creşte “masiv” utilizarea surselor regenerabile, în special solare şi eoliene “pentru a sprijini o economie rezilientă în toată Europa” şi pentru a compensa în mod durabil scăderea producţiei de energie electrică din combustibili fosili.

Ca volum, producţia din surse regenerabile nu este suficientă în prezent pentru a compensa scăderea energiei electrice produse din combustibili fosili, care s-a ridicat la 86 TWh, în timp ce sursele regenerabile au crescut în acelaşi timp doar cu puţin sub 40 TWh. Energia solară a crescut cu 13% (+13 TWh) pe parcursul semestrului, comparativ cu primele şase luni din 2022, iar energia eoliană cu 4,8% (+10 TWh). Hidroenergia a crescut cu 11% (+15 TWh).

Raportul aminteşte, de asemenea, că producţia de energie nucleară ar trebui să se redreseze după ce a fost afectată la începutul anului 2023 din cauza unei puternice indisponibilităţi a flotei nucleare franceze, prima din Europa.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: