Proteste în Ungaria, împotriva planurilor lui Viktor Orban de a crește taxarea pentru firmele mici

viktor orban, premier ungar, prim-ministru maghiar, conservator, ungaria Viktor Orbán

Aproximativ 1.000 de maghiari au manifestat sâmbătă împotriva guvernului premierului Viktor Orban, în cea mai recentă serie de demonstrații din această săptămână, de când partidul său de dreapta Fidesz a adoptat o legislație care crește drastic impozitele pentru firmele mici, scrie Reuters.

Naționalistul Orban se confruntă cu cea mai grea provocare de până acum de la preluarea puterii în 2010, cu inflația la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, forintul care a scăzut record și cu fondurile Uniunii Europene în așteptare pe fondul unei dispute privind standardele democratice.

Deși protestatarii au blocat marți un pod din Budapesta, acțiunea nu a deraiat aprobarea unei moțiuni guvernamentale de creștere a cotei de impozitare pentru sute de mii de firme mici, sfidând criticile unor grupuri de afaceri și partide de opoziție.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Miercuri, guvernul lui Orban a redus, de asemenea, plafonul la prețurile la utilități pentru gospodăriile cu consum mai mare, din cauza creșterii prețurilor la energie electrică și gaze pe fondul războiului din Ucraina.

„Am o cunoştinţă care se încălzeşte doar cu electricitate. Factura lui lunară de energie a fost de 30.000 de forinţi (75 de dolari) până acum, ceea ce nu este mult, dar de acum înainte va plăti 153.000”, a spus Miklos Nyiri, un bătrân pensionar de 70 de ani, la miting.

„Este pensionar, așa că pensia va fi consumată de factura de energie electrică, iar ei vor rămâne la pășunat pe câmp”, a spus el, adăugând totuși că protestul la scară mică este puțin probabil să-l oblige pe Orban să-și schimbe direcția.

Mitingul de sâmbătă a fost convocat de primarul orașului Peter Marki-Zay, contestatarul independent al lui Orban, a cărui alianță de opoziție a suferit o înfrângere zdrobitoare la alegerile parlamentare din aprilie.

Numărul redus de participanți la miting a indicat că, în ciuda nemulțumirii ascunse față de ultimele reforme ale lui Orban pentru a susține finanțele statului Ungariei, sentimentul antiguvernamental se străduiește în continuare să câștige momentum, chiar și la Budapesta, unde opoziția a avut cea mai puternică manifestare în aprilie.

Ildiko Hende, în vârstă de 52 de ani, care lucrează la curățenie într-o bancă, a deplâns și ea prezența scăzută la miting.

„Lucrez de mai bine de 30 de ani, dar ceea ce se întâmplă în această țară în acest moment este iadul întrupat”, a spus ea.

În ciuda faptului că Orban a plafonat prețurile la combustibil și la unele alimente de bază, inflația a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, la 11,7% anual în iunie, forțând banca centrală să intre în cel mai abrupt ciclu de înăsprire a ratei dobânzilor de la prăbușirea regimului comunist.

Chiar și așa, forintul depășește minimele record față de euro, alimentând presiunile inflaționiste.

„Vreau doar să pot trăi o viață normală, fără să fiu nevoit să ciupesc bănuți la sfârșitul fiecărei luni”, a spus Hende. „Prețurile sunt atât de mari încât te face să înnebunești. Acest lucru chiar nu este sustenabil.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: