Putin admite că sancțiunile occidentale ar putea afecta economia Rusiei (CNN)

Vladimir Putin pixabay.com

Președintele Vladimir Putin a recunoscut că sancțiunile occidentale menite să priveze Kremlinul de fonduri pentru invazia sa în Ucraina ar putea da o lovitură economiei rusești, transmite CNN.

“Restricțiile nelegitime impuse economiei rusești ar putea avea într-adevăr un impact negativ asupra acesteia pe termen mediu”, a declarat Putin în declarații televizate miercuri, raportate de agenția de presă de stat TASS.

Este o recunoaștere rară din partea liderului rus, care a insistat în mod repetat că economia Rusiei rămâne rezistentă și că sancțiunile au afectat țările occidentale prin creșterea inflației și a prețurilor la energie.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Putin a declarat că economia Rusiei a crescut din iulie, datorită în parte legăturilor mai puternice cu “țările din Est și Sud”, referindu-se probabil la China și la unele țări africane. De asemenea, el a subliniat importanța cererii interne pentru economie, spunând că aceasta a devenit principalul motor de creștere.

Economia Rusiei a dat dovadă de o rezistență surprinzătoare la sancțiunile fără precedent impuse de Occident, inclusiv o interdicție a UE privind majoritatea importurilor de produse petroliere. Estimările preliminare ale guvernului rus arată că producția economică a scăzut cu 2,1% anul trecut – o contracție mai limitată decât au prezis inițial mulți economiști.

Cu toate acestea, în timp ce China a aruncat un colac de salvare economic Kremlinului, cumpărând energie rusească și oferind o alternativă la dolarul american, încep să apară fisuri.

Veniturile guvernului rus s-au prăbușit cu 35% în ianuarie față de anul trecut, în timp ce cheltuielile au crescut cu 59%, ceea ce a dus la un deficit bugetar de aproximativ 1.761 miliarde de ruble (23,3 miliarde de dolari).

Banca Mondială și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică prognozează contracții de 3,3% și, respectiv, 5,6%, în 2023. Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca creșterea Rusiei să rămână neschimbată în acest an, dar ca economia să se contracte cu cel puțin 7% pe termen mediu.

Ca răspuns la agresiunea Rusiei în Ucraina, țările occidentale au anunțat peste 11.300 de sancțiuni de la invazia din februarie 2022 și au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale Rusiei.

Un oligarh rus deschis, Oleg Deripaska, a declarat la începutul acestei luni că Rusia s-ar putea trezi fără bani chiar de anul viitor.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: