Radu Burnete, Concordia: Văd destul de mulți entuziaști care au impresia că României o să îi fie bine în viitorul ecosistem global de comerț dacă el ajunge să fie așa cum și-l dorește Trump. Se înșală

Radu Burnete Sursa foto: ANIS Romania

Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, a criticat într-o postare pe Facebook reacțiile de laudă ale unor “entuziaști” pentru politicile economice ale administrației Trump, care a anunțat săptămâna trecută impunerea de tarife comerciale pentru mărfurile importate de Statele Unite. El arată că oamenii de afaceri din România se bazau pe regulile stabilite de Organizația Mondială a Comerțului (WTO), respectate de țările din toată lumea.

“Văd destul de mulți entuziaști care au impresia că României o să îi fie bine în viitorul ecosistem global de comerț dacă el ajunge să fie așa cum și-l dorește Trump. Se înșală. Sistemul creat prin Organizația Mondială a Comerțului (WTO) avea câteva caracteristici esențiale pentru țările medii și mici precum România. Era un sistem multilateral. Se negociau tarife și alte reguli care se aplicau tuturor țărilor membre WTO (aproape toate din lume). Asta elimină nevoia unor negocieri bilaterale cu fiecare țară în parte care cer o administrație profesionistă și scumpă pe partea de diplomație economică pe care noi nu am avut-o, nu o avem și nu o vom avea curând. În lumea negocierilor bilaterale statele mari sunt cele care dictează totul.  Sistemul WTO este construit pe doi piloni simpli: tratament egal și clauza națiunii celei mai favorizate. Altfel spus, odată ce un bun a intrat pe o piață națională trecând de vamă este tratat fără vreo discriminare față de cele produse local. Poți concura de la egal la egal în alte piețe. Clauza națiunii celei mai favorizate înseamnă că o țară este obligată să ofere același cadru tuturor națiunilor cu care face comerț pentru a nu crea dezavantaje competitive unor firme doar pentru că vin dintr-o anumită țară.”, a scris Radu Burnete.

El explicat și de ce oamenii de afaceri din întreaga lume se bazau pe acest sistem.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Toate acestea puse cap la cap înseamnă enorm de multă predictibilitate pentru firme. Un producător din România putea ști cu certitudine la ce costuri și în ce condiții poate exporta pe toată planeta aproape. Cei care pot scoate capul din balonul suveranist vor putea descoperi, în ciuda deficitului comercial, o mulțime de companii românești, cât se poate de românești, care exportă bunuri și servicii în zeci de țări. Nu ar fi putut să o facă fără această arhitectură predictibilă de comerț pentru că România este prea mică în raport cu economia globală pentru a putea negocia pentru aceste companii. Atât sistemul WTO cât și apartenența la UE pe noi ne-au ajutat fantastic și o vor face și în viitor.”

Directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, crede că aceia are laudă aceste măsuri nu înțeleg economia țării.

“Să aplauzi de la București demantelarea acestui cadru multilateral fără de care nouă și firmelor noastre o să ne fie mult mai rău înseamnă, cu tot respectul, să nu înțelegi mare lucru despre economia noastră, dar să zbieri de pe toate gardurile că vrei să o protejezi. Cu așa protecție nici nu mai avem nevoie de dușmani.”,  conchide Radu Burnete.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.